用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 估算學生全港排名
樓主: Hkmama818
go

估算學生全港排名   [複製鏈接]

Hkmama818 發表於 20-12-13 13:41
可能我問得唔夠清楚,我意思係學校老師/主任/校長會否有辦法或資料,令佢哋比收風勁嘅家長更能準確估算, ...

學校/老師憑經驗是"估到"學生大約是全港和本區的Banding 的,但他們没有責任同家長講。

如果一間小學同家長講清楚小孩是"本區"Band 幾(頭/中/尾),已算交足了功課。

Hkmama818 發表於 20-12-13 14:43
不要介意我再問,我真係唔太清楚:從派到嘅中學估計,定EDB 有相關cutoff point俾小學?
...

不清楚,因不是做小學的高層。

小學的班主任,即使只是講學生區內Banding,都有口述用"估計"的字眼。

hkmm888 發表於 20-12-13 15:05
小學會收到教育局通知,有幾多band123%。

教育局從200x 年起已不容許小學對外公佈小學每年度各學生Banding 的實際%

希望樓主明白,學校和老師也要保住份工遵守教育局的規則。正在做教育界的人也有難處不便講。

2jkidsfather    發表於 20-12-13 15:23

回覆樓主:

其實小學比到足夠口述"估計"學生Banding 的資料給家長在自行和大抽獎選校已足夠。

有些太details 的位要做小學/中學的才知道。問到老師不能對外公佈的details位,我們是否仍要那麼堅持攪到老師飯碗不保追問到底?

JojoDad 發表於 20-12-13 16:13
咁講有D hea 講Wow。通常呈一派成績表時會口述班什至級排名,呈二前十一月會口述估Band, 但要問清楚佢係講 ...

對,口述。

和老師關係好,佢肯口述講details D會知多D。

但不要爆老師肯私下口述講多D嘢給你知,令老師難做。

高達紅色 發表於 20-12-14 20:19
上學期個教育局官員登入左教局電腦咪知囉!拉左啦

所以切勿犯規。
‹ 上一主題|下一主題