用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Rosaryhill vs Hotung
樓主: heidya
go

Rosaryhill vs Hotung [複製鏈接]

heidya 發表於 23-4-9 19:16
灣仔區幾蝦人揀校,一係好,一係差,冇中間,純粹個人意見

灣仔區的B2校,比中西區B2校,已算較多。

heidya 發表於 23-4-9 21:27
多謝晒

灣仔的B2 鄧鏡波(男校)和佛教黄鳳翎(男女校),都不錯呀。

東區的B2校,當然比灣仔和中西區多。東區的B2校,如衛理、劉永生、金文泰、顯理在港島都幾有口碑。

manyan2014 發表於 23-4-10 16:16

仲要做band 1 好難。明明全港計穩係band1 ,本區計係ban ...

可以。如果在HK2讀小學,小五/六搬去弱校網和申請跟住址轉校網大抽獎,學生是可以在大抽獎升Banding。

heidya 發表於 23-4-10 18:38
請問HK2 小學係什麼意思?

HK2 是中學校網,12是小學校網。

在中學部解答,我也很久冇用小學校網code。

heidya 發表於 23-4-10 19:31
咁其實甲部可否填晒3間其他區搏一搏?
搏唔到,反正乙部抽奬等運到!

甲部可以。多數的人咁填。

(冇填誇區)甲1=乙1,甲2、甲3 留空
(有填誇區)甲1 最喜歡的誇區,甲2=乙1

如果想有機會抽乙1,留意適當地留空甲2 及/或 甲3。

heidya 發表於 23-4-10 20:55
願聞其詳!第一次睇到咁strategy. Thanks  可否解釋一下!

你生產值比我高好多,是我的前輩。

我舉一個甲部只填本區的例子,學生是B1A生,相信B1A校一定要填甲1才入到你一定明。

如果以下的Case, 甲2、甲3不留空,有機會抽入甲2或甲3,該學生便冇機會抽最心儀的乙1 B1A校,便好可惜。因乙部位比較多,甲1不中,有可能乙1中。

甲1: B1A校
甲2: B1B校 (只用作示範,我建議這case留空)
甲3: B1C校 (只用作示範,我建議這case留空)

乙1: B1A校,與甲1相同

Poyau 發表於 23-4-10 21:18
港島 中西區 灣仔區 東區
本區屬B2A可能全港係B1C

Poyau,

我估油尖旺、九龍城、沙田都係,是否正確?

heidya 發表於 23-4-10 21:26
其實大家主要圍繞住HK B1小學,所以先有咁strategy, 相反如有HK B2-3, 是否有唔同策略? ...

上EK 的人,佔大多數都是想尋求B1選校建議,你在EK咁長時間一定發現這情況。

因我佔多數時間建議B1生的家長策略,我孩子也是讀B1A校,我對B2-3生甲部填寫没有實戰經驗。以下theory (没有實戰)供你參考:

假設港島强區(如中西區、灣仔區) B2A"頭" 生,博甲部填誇區升Banding。(註: 好似南區冇B1C校)

超進取:
甲1: 弱區(部份九龍/部份新界)B1A校 或南區聖心
甲2: 弱區(部份九龍/部份新界)B1B校
甲3: 弱區(部份九龍/部份新界)B1C校

中進取:
甲1: 弱區(部份九龍/部份新界)B1B校
甲2: 弱區(部份九龍/部份新界)B1C校
甲3: 本區B2A校

不進取:
甲1: 弱區(部份九龍/部份新界)B1C校
甲2: 本區B2A校
甲3: 留空

heidya 發表於 23-4-10 21:46
即係邊區有名校,果區就係咁?

前輩,你1xxxx 生產值???

baby627 發表於 23-4-10 21:35
請問中西區,灣仔區同九龍城區,邊區最強?
咁即係如果屬於呢幾個強區,如果全港係b1c就會跌落本區b2A, 但 ...

有些小學,會同家長說全港Banding,本區Banding。

heidya 發表於 23-4-10 22:44
多謝建議,不過留空唔填,感覺好似放棄咗,有啲冒險!

你喜歡啦!

我多數叫甲部不考慮填誇區的B1生家長,甲2、甲3可留空。

heidya 發表於 23-4-10 22:48
咁唔中甲部,咁樣乙部中嘅機會大啲?

有些好基本知識,好難每項對前輩說明。

(Hint: 請參看教育局中學學位分配辦法簡介,有關每間官津校在自行、甲部、乙部可分配學位的%)

heidya    發表於 23-4-11 12:27

heidya 發表於 23-4-10 22:46
咁針對學生會否提示該學生排名,校內?

給你参考 (各間小學程度不同)。

很多小學應該只肯口述學生本區Banding,但我朋友的孩子讀東區某小學,在小六家長會的內部資料好清楚有如下講述,真值得稱讚該小學。 (該東區小學自己的經驗估計,有6位網內B2A生,在全港是B1生; 有3位網內B3A生,在全港是B2生)

第一派位組別:
- 甲部(全港): 級名次1 - 42
- 乙部(網內): 級名次1 - 36

第二派位組別:
- 甲部(全港): 級名次43 - 74
- 乙部(網內): 級名次37 - 71

第三派位組別:
- 甲部(全港): 級名次75或之後
- 乙部(網內): 級名次72或之後

heidya    發表於 23-4-11 07:04

tpmon 發表於 23-4-11 00:23

給你参考 (各間小學程度不同)。

Poyau,應該要温馨提示會員,"不是所有"強區的B2A生和B3A生,在全港的Banding 都能升,只有較前列的B2A生和B3A生才可以。

雖然東區的程度不及灣仔區和中西區,但我上面#43樓以某一間東區小學的估計,也能表達這一點。

heidya 發表於 23-4-11 08:55
咁好, 咁公開!! 相信大多數學校唔會咁做, 家長靠估去撞彩?

若唔去同小學老師打好關係,看他會否給你暗示,當然要靠自己估。

我知有些小學官腔是不講級排名和每個Banding 細分的A/B/C生。
‹ 上一主題|下一主題