用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 約政府語言治療,排到2013年
go

約政府語言治療,排到2013年 [複製鏈接]

其實我覺得最平語言治療師,唔使錢
就係媽媽自己啦!!
我仔仔都講0野慢,2age 時都無什麼語言
我當然都有排政府見醫生
呢段時間我都時時看有關書籍,上來這裡參考唔同方法
又上了語言治療師blog參考資料
花好多心機教
現在26個月由2age唔識講0野
現在識同人講bye bye,開始講到好多單字,疊字
有時發音唔太正,但見小朋友主動開聲講
呢點巳經好重要~~見到小朋友進步我真係好開心
所以媽媽們加油呀
你們是小朋友最好老師

大家媽媽們加油
初初時時比人話發展慢,差........
上playgroup跟唔到節奏,老師都唔多理我仔仔
什麼也學不到....浪費金錢........
我都曾經喊過......係0甘問點解係我小朋友
身邊認識小朋友都無呢個問題
係0甘問自己點解呢?點解呢??
喊完從身振作,我同自己講要一定要堅強
現在見仔仔進步了很多我很開心
想問0下排政府見醫生要排幾耐.....
計計0下我巳經排0左5個月
我排政府見醫生都無同屋企人講
怕老人家擔心...

想當初仔仔約26個月
第一個有意思對人講的說話就係bye bye
bye bye我係密集式教,見到什麼要放低,離開
我都話bye bye,加埋係0甘唱bye  bye歌
突然有一日他就自己講啦
第一次見他主動講0野,我開心到爆燈
自從識同人講bye bye 後,可能見到人有回應比自己
明顯主動性強好多
之後呢個月我教他講0野,認字,認圖
好快就明白啦
有點苦盡甘來感到

原帖由 pollybell 於 10-1-1 14:25 發表
其實1歲開始已經同佢認圖,顏色,圖型,認字,而A-Z.1-10都係一齊教,其實最重要係持續性,小朋友當然對圖片比較有興趣,其實無問題因為圖片比較容易理解,當佢認得晒A-Z,又可以同佢串字,圖片加串字,我個仔好中意串字,我地都 ...

你仔仔都好叻,0甘發展上出了什麼問題??

今日收到電話,話有人cancal 評估所以有位
約0左下星期去政府醫生做評估
比我預期中快,排了約5個月
真好彩~~
結果點都好,我會總力幫仔仔追番
‹ 上一主題|下一主題