用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED   [複製鏈接]

小二只係出面同個NET上英文,唔係針對學校課程

其他就自己跟
練習平時無做,主要係考試抽d來做當溫習,
整體成績都ok

仲有最重要小朋友學習態度
通常成績好個d都對自己有要求
差個批就無咩所謂,我聽過家長話已去補習,考試唔好唔係問題
最大問題小朋友覺得唔當一回事
時時都話家長死谷,如果小朋友學習態度一般
我諗家長想谷都唔係甘易

Elenalan 發表於 19-2-20 12:02
Thanks! 我同意讀書要成績好係要有鬥心, 有鬥心就會想追求卓越、認真和小心。
所以小朋友未開竅, 對學業成 ...

小朋友學習態度真係好重要
,如果心散,hea家長點發功作用不太大
認識位家長小朋友都係小2
成績唔理想小一已補習
小2都係無咩起色,家長呻最大問題佢自己考試成績唔好完全唔當一回事,態度問題

Olympian 發表於 19-2-21 11:39
我只係表達一下,考試要溫習的觀點。至於點先為之有溫,點溫法又係另一樣野,呢方面我暫時無咩意見。
...
我明白你意思認同你觀點

Elenalan 發表於 19-2-21 12:40
我想盡量放手去俾佢承擔後果, 用後果令佢去反省自己溫書方法和學習態度。如果佢因為我威嚴而去做, 佢唔會 ...

你都好叻,小一已大部份時間放手
我就遂步放手今年做功課和執書包就放手,考試就跟下
我地小2group仲不時有家長問明天係咪要帶a書or b書?
呢d我唔係好理,女自己跟番
其實道理學生責任我女明白,不過考試有我跟下陪她一同努力佢會好好多,失敗經驗小一已經有,佢都緊張自己d成績
今年見她進步好多自信心增加不小

retriever 發表於 19-2-21 13:17
你地學校功課重視不?

可以的話, 就讓他多錯下, 唔好CHECK 功課.
今年功課和執書包已放手佢唔識做問我,
我都係叫她再看多一次題目引導她諗答案
唔會就甘比答案

‹ 上一主題|下一主題