用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔話學校教啲嘢好淺...
樓主: cutekiddy
go

阿仔話學校教啲嘢好淺... [複製鏈接]

我囡個老師有講過有好多學生由幾深的幼稚園上小學,一二年級都還有優勢, 但buffer用完之後, 優勢不再, 所以佢叫我選幼稚園時唔好咁短視, 要選培養學習興趣的學校.

原帖由 catcatmom 於 10-10-13 11:47 發表
朋友兒子間幼稚園既情度係出名深, 之後入了油天, 小一全級十名之內, 到小三全級80名.有些幼稚園係教曬2位數+ & -. 入到小一,會覺得d 野好淺.

同大家分享我外甥女最近的case, 佢係細女, 在謮小一至小三時成績麻麻,可以話係中下個group, 佢媽咪好忙,基本唔可以幫佢溫習, 反而爸爸時間鬆動d, 親子時間多一些, 但都不會幫佢溫書, 只喜歡同個女側下偈, 問好多問題來訓練思考.
所以佢放學要去補習班做功課, 課餘只學琴&溜冰&去圖書館. 可以話好多時間在家hea, 自己發下夢&同工人一齊做下甜品. 我當時都有問佢媽媽點攪??? 不過因此外甥女學校是一條龍升中, 所以又唔係好擔心就放手佢去.

今年外甥女五年班, 佢由四年班開始有明顯進步, 到學期尾已經是全級30名之內. 佢越戰越勇,好多同期成績好的同學已經後勁不繼, 當然有一些好叻的同學依然keep住好叻. 所以我好應同一定要培養學習興趣同學習態度, 做大仔or細仔都唔係問題, 初小的成績又不要太認真, 不用驕傲或灰心. 大家努力.
‹ 上一主題|下一主題