用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女拔面試, 2分30秒, 多謝$40/分鐘
go

女拔面試, 2分30秒, 多謝$40/分鐘 [複製鏈接]

你睇到個女interview?我今個星期至interview,之前D媽咪話要等好耐

i will interview on this Sat, then what shall i do

咁我要成身名牌去

原帖由 conniengor 於 08-10-14 11:01 發表
Hi mycarrie,

你嘅comment我都有同感,我個女3年前都int過呢間, 唔駛2分鐘出返黎 (3個小朋友共分5分鐘), 個校長企在門口好似scan下d家長先帶小朋友入去int嘅!

記得果日特登攞日大去int, int完後都話自已笨, 簡直係 ...

其實我就覺得玩得這遊戲就預左要守個rules,不過如果根本唔係真係interview而係想做個勢出黎比人睇我就覺得唔好搵D家長同小朋友黎做show浪費大家時間,至於佢地係米咁就不得而知 (因為太多人鍾意見人排佢又排,根本就唔清楚係咩學校,我老公交表個日佢話前面個C奶問佢究竟係咩學校,點解咁多人排 )其實年年這間學校都係咁,又上報紙又上新聞,其他個幾間名校都無佢地咁亂,真係好似做show咁,所以我都係抱住玩下心態去,無所謂
以上個人意見

其實我就覺得如果真係得2分半鍾就真係唔知interview咩野,真係問你叫咩名,幾歲,讀咩幼稚園,住响邊跟住就 in完就真係兒戲點,當然唔係話要好似見工咁,但一個小朋友要响學校讀6年,咁作為教育的地方同為人師表咁就決定收唔收係米兒戲左D ,好似聖士提反咁,佢地interview都唔係耐,大概15-20分鐘,但都中英普通話都test哂,有對答考記憶,起碼你會覺得真係用心去睇小朋友.
咁當然Mrs. Dai要見咁多小朋友無可能用咁多時間,咁佢係米應該分比其他老師做,到second interview佢至黎咁係米好D (當然只係我個人意見,人地學校點運作我無權理會,只係我小小心聲)

都唔係糾纏,就係因為大家太緊張所以上黎吹下水放鬆下,大家講下笑下

原帖由 aniwong 於 08-10-15 23:41 發表
向各位父母致敬!
不要再糾纏在此組織, wasting time, 留噃D時間和精神係第二間身上. 我嗰座樓有五六個DGJS學生,呀媽同d囡都好囂張. 有一個識距地又識我嘅太太朋友講, 距地(教授&醫生派)話幫呢位太太囡囡用人事入DGJS ...

大家都係講出自己所想,各舒己見,無所謂啦 ,大家睇完笑笑米算,駃咩咁激動 ,個個都係為小朋友,有時緊張過頭上黎BK放鬆下,發下"勞蘇",大家唔駛咁認真

我上星期都响St Stephen's interview但成個過程(包括小朋友睇書畫畫,跟住叫家長响下面等)都係半個鍾,之前有個post都係講St Stephen's interview D家長通常都係半個鍾攪掂,可能突然有事所以你要咁耐

原帖由 Pianokc 於 08-10-17 13:01 發表
WELL said E.D.

I tell you a good comparison. I was at St Stephen's interview last weekend. For some strange reason, (not intended by the school )... my daughter ended up sitting in a GROUP for over 3 ...

其實我就覺得2-3分鐘就真係未必可以睇清一個小朋友,講真你去做一個資優的Test都唔會兩三分鐘就可以知你係米資優(幫你做Test個D人夠有經驗,佢地都唔可以睇個小朋友個樣問幾題問題就決定)有D小朋友係慢熱,有D小朋友自閉但好聰明......
不過校長既然定得一個rules出黎我地唯有跟住做,因為現在係學校選小朋友,校長選小朋友可能就係想用兩三分鐘時間去睇小朋友適唔適學校,如果兩三分鐘內小朋友表現到自己咁佢就適合佢地要求 ,如果唔係就sorry, bye bye,就係咁簡單 ,我地唯有無奈接受,所以無話公唔公平,佢認為你適合你就可以入,如果小朋友到時讀唔到就會自然流失,反正大把人爭全入,大家放鬆D去睇這件事,反正全香港又唔係得佢一間好學校,小朋友入唔到又唔代表小朋友讀書唔好,入到米當中六合彩

重嘈緊 ?日日响到睇你地嘈好攪笑,唔好嘈啦,大家為人父母,自同道合米傾多幾句,唔係米唔好傾law ,個個都係緊張小朋友至係咁,有咩好嘈,好似細路仔鬧架咁,真係好攪笑,大家放鬆下啦

好清楚,唔該哂,我今個星期interview,到時再同大家報告下

原帖由 E.D. 於 08-10-22 14:39 發表
I did it already and here is what I observated.....

1) Waiting at the front gate (I should say standing and waiting) until around 5 to 10 mintues before your interview time.

2) Then the school-helpe ...

你講得很對,我老公成日話我低,佢話好多媽咪都唔會話你知in咩(包括佢D friend),話我成日in完返黎話比人知in咩,我都覺得有D媽咪會上黎中傷某D名校跟全叫人唔好去in,又話問幾條問題無咩問,我寧願佢地唔講好過咁(陰濕),我老公之前都問左佢朋友in成點,佢都係答問左幾題就返出黎 ,我同我老公講抵你,你成日驚汁書咁你又去問人,個個都咁自私唔識將心比己,其實話比人知in咩有咩所謂,係睇個小朋友到時表現
身教係好緊要

原帖由 meowross 於 08-10-24 15:27 發表
我囡昨日in完, 兩位小朋友由入去到出嚟用左差不多10mins喎, 又唔似傳聞咁短時間...

間方入面係有兩個人, 一個我認得係校長, 一個係老師生, 校長好nice,我囡入房時有微笑地打量我地兩公婆, 到放個囡出房時又係笑著咁 ...

不過有D媽咪話只係問3,4題日常問題就問完,都無話有圖片同講故事

完全同意,我都同個女講你想點答就點答,我信佢做得到,最緊要係有禮貌就得
原帖由 meowross 於 08-10-26 13:18 發表
人地我就唔知...但我真係覺得講俾人聽無咩所謂lor, 又唔係得一個位, 有您無我, 都要個小朋友有實力架嘛! 我信我個囡係叻囡嚟, esp面試好講臨場表現, even我個囡講既就算係啱都未必係校長心目中expect既答案, or佢鍾 ...

咁另外睇書個位小朋友米書都未打開就到佢答問題? 咁1分鐘1個都得law ,我朋友剛見完我今日問佢,佢話係有圖片題喎,佢另外個friend都有圖片題

原帖由 Sindy 於 08-10-26 22:28 發表

之前我女考試時,其他熱心媽咪話我知,叫我女多多預備的,所以我啱啱掉轉,我遇到的,都是熱心既媽咪,反而我女當時面試時,就係問五條問題便完了既case....所以果d話只係問幾條簡單問題既媽咪,真未必係收埋好野唔講,實情 ...

今日見完,差不多15分鐘,個女話好多問題問

我今日去見,不過前面有3位小朋友都無到,跟住就跳過左佢地叫其他人,你10點幾後面應該重有好多人,我諗可能D人放棄 ,因為等候室應該好多人

原帖由 leunglokyiu 於 08-10-27 11:57 發表
我地23/10見, 過程愉快
10:30見, 我地10:20到達, 在門口等左2-3分鐘, 跟住安排到1樓1個細等候室(有冷氣..正!) 入到去已經有2個家庭等緊, 老公同囡囡坐低睇下圖書, 我就俾埋資料俾室內一位miss核對同交$100.. 跟住等 ...

原帖由 leunglokyiu 於 08-10-27 14:15 發表
越多人放棄, 我地機會越大..
吾知今年共有幾多人報名呢

i think so

原帖由 okokdad 於 08-10-27 14:27 發表
There may be due to the clash of the schedule. They may think that other school got higher chance.

係校長同佢地入去,但入到去個女話係另一個老師問問題跟住校長同佢地返出黎
‹ 上一主題|下一主題