用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴學費
go

學琴學費 [複製鏈接]

貴,你同佢講下價,我個女上門個老師演奏級,45min都係4堂$700,其實我覺得半個鍾又唔係好夠,因為好多時老師要解釋點彈,又要聽返之前的歌,又要睇下功課,已經攪左15分鐘,所以45mins就剛好
之前我個女個老師重平,30mins $110堂,老師8級,不過我覺得唔係教得咁好所以換人

原帖由 chingb82 於 08-10-14 12:11 發表
未考試,未有級數,老師上門教45分鐘,$220. 是否很貴?
請給點意見.謝謝!

佢full哂,我之前有朋友想學佢都話唔教,佢真係教得好好,樂理堂堂都有教,連小朋友彈琴D手拍係點放都要好正統(因為好多小朋友會瞓手指而好多老師都唔理)

原帖由 chingb82 於 08-10-15 19:23 發表

其實我都未confirm個老師,唔知你個女個老師收唔收學生呢?個老師好唔好呢?老師是否一路KEEP住教樂理呢?因我CHECK番我個小朋友個老師對上一次教佢樂理係8月.
可否pm 琴老師的info給我呢?
謝謝! ...

出去學180堂就貴左D,上門差不多

原帖由 chamywong 於 08-10-15 21:38 發表

太貴了!!!!!!!

出去找老師可能平 d , 45 mins 約 $180 一堂

一堂$220? 貴喎,我4堂上門$700,45mins, 個老師重成日過鍾,平均上成個鍾

原帖由 cookiemom 於 08-10-16 09:34 發表
我也是找有演奏級的老師 也是讀music的
好有經驗個種 都係收$220, 上老師家
咁係咪算平?

我個老師係响外國讀完音樂返黎,不過少奶奶無野做,但好鍾意音樂,好多樂器都識,平時1至5教琴(揸架Benz去教琴 ),教左9年琴,都係為興趣,所以好多人搵佢佢都未必有時間教,都係我細妹同佢熟所以至肯教
我鐘意佢有愛心同耐性,佢教D野好正統,又會細心同我個女講解功課,所以我成日都好驚佢會突然唔教,咁我都唔知去邊到搵個咁好老師,因為我之前都轉左2個,好老師好難搵

原帖由 cookiemom 於 08-10-16 12:08 發表
有music background 個d又唔同just 演奏級
反而只是有演奏級個d有時同grade 8 差不多
anyway, 個個case 都唔同

我個老師住半山,不過佢都有學生上門,但我真係唔方便去咁遠,所以老師每星期三會出去一日教其他上唔到佢屋企的學生,其他1,2,4,5就學生上佢屋企,其實佢只為興趣,佢本身好鐘意小朋友同音樂(佢自己揸住架周圍去教人,D有錢人諗野我地唔會明,我都問過佢點解唔開shop,佢話鐘意宜家咁,自由D,而佢老公又支持佢,佢根本唔係為錢,主要打發時間,而佢對音樂有興趣正好遇工作於娛樂),其實無話好老師就一定唔上門,每一樣野都有例外,我自己就真係覺得好彩搵到個好老師

係,絕對同意教師質數最最重要,比你好平但教得唔好,小朋友D手指錯哂位,彈到手指變型都由佢我見好多,求其小朋友彈到就得,所以如果教師質數真係"好好"咁就價錢唔係問題,但如果教師質數普通咁價錢就係一個問題(無理由大家質數一樣但要比貴D學費,唔係話街市講價,你去學一樣野或買一樣野都會去評下價同質數至決定)
當然搵到個又平又好就最好,上門教有個好處就係你會聽到個老師教得好唔好(因為我自己都識彈琴,所以我就好留意個老師點教)之前比個女响琴行學點知教到佢D手指內曲,又唔要佢連音彈,我宜家個老師攪左好耐至教返好

最緊要係老師同小朋友夾唔夾,老師質素如何同埋你想小朋友學琴的目的,如果小朋友無興趣你比更好的老師佢都無用,如果老師係好小朋友又鍾意彈琴咁幾錢學費都無所謂

種之一句講哂,世事無絕對, "平野未必一定唔好,貴野未必一定好,好老師都會有走黎走去,走黎走去未必一定唔好, 興趣既野學費無定價,值唔值自己最清楚
之前我都比個女上英文班,千幾一個月(出面最多6,7百)諗住貴野一定好,點知.......中蕉:;pppp: ,又比佢學跳舞交左一年學費萬幾(已經discount左)每次跳半個鍾,出面好多又係唔駛咁貴,點知又中蕉 ,所以平未必唔好,貴未必好,質素最重要

我上過一次咁大把,真係更上一層樓,成四千幾呎(兩間打通),個女响到彈琴,我坐响到唔知做咩,個三角琴好大 間屋好大........我好細 ,D有錢人响到搵野過日晨,佢有車佢去我屋企好過,次次上去3百蚊的士來回唔化算

原帖由 hunghungb 於 08-10-22 17:39 發表

不過俾我我會想上去老師半山家上堂,佢個琴一定靚過自己個個先啦。
仲可以好似做更上一層樓主持咁。
‹ 上一主題|下一主題