用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Good hope and St Stephen college, make a choice
go

Good hope and St Stephen college, make a choice [複製鏈接]

兩間唔同級數喎,St. Stephen勁好多喎, 佢地只用普通話同英文授課,所以D學生英文同普通話水平好高,學費都多Good Hope差不多成倍,但最衰佢要人放棄lucky draw,如果唔係,佢收我個女我都會比錢留位而唔留Good Hope

聽到你咁講覺得很可惜,你考時應該知道清楚自己要點安排個小朋友返學問題,既然解決唔到當初就唔應該去報去考,考到你又話無諗到個女會考到,我相信你女兒能在千幾人中比學校揀中一定有佢個人之處,咁樣放棄真係好可惜,我無其他意思,只係覺得為什麼報時身為大人唔係想清楚點配合至比個女interview,如果配合唔到為什麼要報呢?sorry,如果有咩講錯希望你唔好介意

原帖由 junior_pam 於 08-11-10 19:29 發表
I know the school bus just travels around the Hong Kong Island. In order to settle it, one is moving out of Siu Lam. The another way is driving my kid every day.
However, I am not so wealthy enough t ...

SPCC要放棄大抽獎??!! 其實真係要睇下你自己鍾意邊間多D,邊間good for個小朋友多D,好似我喜歡DGS,如果佢收我個女但要放棄大抽獎,我都會肯,因為DGS的教學模式我女兒係可以接受到,其實如果經濟負擔得到的話不妨揀SPCC,因為大抽獎真係好似六合彩,到時抽唔到就兩頭唔到岸,如果DGS收我個女我就唔抽lor

原帖由 kaka01 於 08-11-10 21:00 發表
如讀 SPCC 要放棄大抽獎,冇咗抽 Marymount 的機會,是否值得呢?請給予一點意見。

我幫女女報學校時都plan好哂如果邊間收我就搬屋就個女或者自己車佢返學,始終就個小朋友好過就大人,因為如果要一日成兩個鍾頭來回小朋友會好辛苦,返屋企重要做功課溫書.我之前宣道都報左,不過我無交表,因為知道收左都唔會讀所以費事個女又去interview

原帖由 vhunghk 於 08-11-11 11:02 發表
ee...I also live in TW.  If St Stephen accept my kid, I will move.  But now GH accept me, I will stay as I never think of moving to Eastern Kowloon.
‹ 上一主題|下一主題