用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買琴要注意!!!
樓主: BBR
go

想買琴要注意!!! [複製鏈接]

我朋友之前想買kawai琴,個教琴老師好熱心話介紹比佢去邊到買好,重幫佢約哂時間去睇,有一間佢自己搵到問老師好唔好,佢話ok咁佢去睇,個賣琴猛問佢係米邊個介紹佢黎佢話唔係(因為係佢自己上網搵),最後平左幾千蚊比佢,但佢comfirm前打左比個琴老師,個老師叫佢比個琴行聽,聽完後,個琴行問返佢你又話無人介紹你?佢話係呀,係佢自己搵到你地架,點解咁問?原來好多時D agent同琴老師會同佢地拆數,佢地介紹人上去買琴,咁琴行會比返錢佢地,間間都係咁,就算新世界個間專買kawai個間都係咁,所以如果話比琴行知有人介紹反而我地雖然有折扣,但相對折扣會小左(因為佢地要比commision個介紹人 ),所以唔好相信D介紹人,你可以問佢地意見,但千萬唔好話佢地知你想响邊到買,分分鐘無得平幾千.
而佢個琴老師一聽到佢話上邊到買就立即打電話去琴行(個琴老師唔識間琴行)話介紹人上去叫琴行識做,因為琴行好多時樂意比commission這些agent同老師,因為靠佢地比生意,佢地有本簿mark低哂D老師資料,琴行重話佢知曾經有個人帶個朋友上去買琴,之前同琴行講左佢同人上黎買琴叫琴行唔駛理佢地,佢會sell個friend買琴,個人獅子開大口,佢個friend最後比多一萬蚊買個琴都唔知,琴行比返成萬commission o個個人.
所以買琴想平多D千萬唔好比琴老師或agent知你去邊到買,佢地無處不在

0    0    0    0

其實我唔知邊到買好,個個人鍾意的牌子不同,好似我鍾意kawai好手感,有D人鍾意yamaha,我只係想講買琴時真係唔好信D介紹人同琴老師介紹就會平D,因為佢地會收琴行commission所以係會平小左,你可以問老師意見但唔好比佢知你去邊到買,或唔好比琴行知你係人地介紹

原帖由 kellymami 於 08-12-8 13:53 發表
Hi BBR,

我都想買琴,你可否pm我有關嘅資料,如去邊間琴行買抵D?

Cheers!

唔係比commission個客,係琴行因為唔駛比commiss個agent或老師所以可以再平D比我地,例如個琴係$26000,本身可以平$3000,但如果佢要比commission個老師/agent咁琴行最多平到$1000比我.係個琴行老闆同我講,因為之前我去左買琴我問過琴行老闆,我之前講o個個friend個老闆本來平成$2000比佢,但佢話如果係老師介紹佢只可以平幾百比我朋友,我只係覺得所謂行規我地根本就唔知原來老師私下會收commission,你話講到明agent就話姐,我信個老師至問意見,但原來私底下佢叫你去個到買但我地不知情下個老師收左commission,咁個心當然唔舒服亦都覺得老師操守有問題同埋有利益沖突(琴行比得commssion你,你一定話個琴好,重要你買月貴月好)當然唔係個個老師都係咁,但我地唔會知架ma,我個friend個琴老師教左佢好多年重要係朋友,你點諗到暗中佢收左過千commission,而自己又買貴成二千.
琴行係話個個去買琴佢地都有discount比,但如果佢地要比commission咁變左比我地discount都小左,好似我去某間問過,我話邊個介紹佢地比9折我,之後我叫朋友幫我問可以講到8折,個琴幾萬,比小10%個到係講緊幾千蚊.
個個老師好似你咁有良心就話姐,收百幾蚊commission(比無所謂),但唔係個個都似你.
原帖由 petunia 於 08-12-8 14:54 發表
這是行規,間間琴行都係咁的了,介紹你去買琴的人,就會收到commission.  我教琴都已經係好多年前的事了,都唔記得左係收到幾多個percent,不過,應該係5%左右啩,因為我記得當年介紹一個yamaha U1為例,都有幾千蚊收。

不過,我就未 ...

我個老師無問題,我係話我朋友個老師,至於我個單係朋友介紹 ,我同我個女D同學傾過,佢地都話唔怪得一話買琴D老師就好熱心,但又從無同佢地提佢地會收commission一事,咁我都認為如果個老師浪費時間同你去睇琴你比返車馬費(commission)係好應該(但都唔應該過千law,幫下眼就有幾千都好唔應該姐),但如果只是同你講去邊間買好之後就收幾千蚊就有點兒..... ,宜家係講緊幾千唔係幾百,因為我上次去個間琴行個老闆唔知點解咁老實,咩都講哂比我地聽,D老師數簿都比埋我地睇(佢叫我千萬唔好同人講,米佢無生意做),見到好多都食水好深,佢話通常D老師會打比佢地講明大約買幾錢琴,佢地會收幾多(好多時都過千,有D重幾千),所以琴行要比個D老師commission的話根本佢地就唔可以平好多比我地,如果唔係佢地無錢讚.有錢邊個唔想搵,不過我都係唔想有mami比人搵笨姐,因為好多人都唔知有這條"行規"(我地又唔係教琴點會知),只會以為老師真係咁好人幫我地去睇琴.

我唔係話所有老師都係咁(當然有例外),但真係有D無良老師喎,同埋真係有好多mami都唔知有這一回事,我只係想講比唔知個D mami知,我預左踢穿會有"好多人"話 .
同埋又係我同我朋友親身經歷,想話比大家知下姐 ,知多D無壞姐.

原帖由 VeryHappyMum 於 08-12-8 16:53 發表

其他的內文很長,未能細看,但 fungying 的睇法我是很同意的。

我知新琴老師會無咁多comission,但二手琴就分分鍾講緊幾千上落,因為二手無個標準去睇,所以有D老師會叫學生買二手咁佢地就多D commission.我當然相信有良心的老師,但無操守都好多

同意你說法,始終鋼琴老師係教琴,唔應該去sell琴收commission.
P.S.二手琴都唔平,我個friend個部Kawai買左成$30,000,佢去幾間睇過大約都係這價$

原帖由 gershwin 於 08-12-11 15:07 發表
我是鋼琴老師,但對comission冇咩留意,我知到Tomlee大約有5%左右,但我覺得二手琴D琴唔係貴,無理由有幾千上落,我相信老師叫家長買二手琴係因為1)如果係好老師,二手琴較平,家長容易決定買琴與否,讓佢個學生快D有琴彈,或可以彈個 ...

當然人人做法唔一樣,有好好的老師亦有好壞的老師,有D老師會比意見個學生買咩琴好(但止於比意見,又其是買新琴,佢地只會話你知邊幾間好,邊個model好,因為新琴間間一樣,跟本唔駛老師去睇)亦唔會話你要同琴行講邊個介紹你去買琴,因為唔想有利益沖突(好似我個老師都係咁,佢話左比我聽邊幾隻好,或者邊到買好,但我問佢駛唔駛話佢介紹佢話唔駛,因為佢唔志在個小小commission,唔想好似sales咁,而且有利益沖突,因為佢係教琴唔係賣琴).學生問意見咁做老師當然唔會拒絕比意見,但當中有無利益沖突就真係值得商榷,既然老師講到自己咁好咁唔志在咁又何必收個"小小"commission,何必唔做好人做到底?我只係唔明白個個老師既然講到咁唔志在D"小小"commission咁又何必收呢?

當你決定買一個model時我唔相信同一個model會個個琴都有唔同(最多係邊到裝),唔同的只係價$,咁又何須老師同你去周圍格價,佢都已經比左意見個model好唔好,自己去睇米得law.另外我老師從來唔sell琴唔收commission唔代表佢唔係好老師,我好同意我老師講佢係教琴唔係幫你賣琴.為左小小錢令自己操守同資格比人懷疑何必呢?我買琴時佢比左好多意見我,但止於意見,無話指定你要去邊到買,連我响邊到買佢都係事後至知,我亦好相信佢的專業操守同資格.

問律師意見都唔駛收錢,教琴(賣琴比意見)好過做律師
唔知個幾個好有名的鋼琴家介紹人去買琴時有冇收commission ?

原帖由 janfion 於 08-12-12 15:50 發表
我都覺得教琴老師不應該收commission,只是小小意見便要多付幾仟元?仲要說到是行規?咁有時我們在網上都提供了很多幫到人的意見,我們的「意見」又有無人給我們commission?

至於話個老師幫個學生揀琴,要如何回報?咁下下講錢, ...

我講左好多次件事唔係發生响我身上,係發生係我朋友身上,講真琴老師一定覺得佢地收commission係有道理,但在於我地家長就一定覺得有問題. 我响律師樓做過,亦都介紹過好多BK媽咪打去律師樓問野,你想幫忙可以pm我,我比電話你唔收錢問野,就算唔駛介紹宜家都好多唔駛錢的法律資詢.
我唔信個個老師收commission會同個家長講我介紹你買琴不過我會收commission喎 ,根本上就真係存在利益沖突,個次我去買琴時個老闆話比我知真係有琴老師介紹人去買琴私底下要佢地收貴D等個D錢比返個老師.
我唔駛你親身教我任何野,我個老師非常好. 而且我老師根本唔知有這行規,因為佢真係唔志在D commission,係我將個朋友的事講返比佢聽佢至知有咁"行規". 我只係覺得一個好的琴老師只要教得我小朋友學好鋼琴,佢已經係一個好老師,其他額外的事佢幫到就幫,幫唔到就算,如果要收錢至幫的話我會對這個人有所保留,係咁多.
响到講得出這"行規"就遇左好多"正值"的老師出黎講野,我只係想比唔知有這"行規"的mami聽有這行規等佢地知道,知多D無壞姐,如果D老師真係咁好將D commission比返個學生或者一早將收commission的事告知當事人,咁佢地可以唔駛理會這個post,因為我都唔係講緊佢地,亦無須解釋咁多,你地咁正值,學生又一早知道你地"行規"收commission 係為佢地好, 因為我出這個post用意係叫mami小心個D無操守的老師 只係一件好簡單的事,何必攪到咁複雜,我又唔係指名道姓話邊個.
而且我唔信唔收commission就唔係一個好老師,我相信一定有教琴教得好又肯比意見肯同小朋友去揀琴而"豆擰"都唔收的正值老師.
清者自清,操守無問題的老師根本唔會理會我這個post.

原帖由 petunia 於 08-12-12 20:26 發表

估唔到commission會引起咁多討論。呢個行規都咁多年了,只係你個老師無同你講,所以你一開始就唔知道,我都明白你點解覺得唔抵的。

乜問律師俾法律意見唔係都要收錢咩?有d咁好的律師請介紹下。....我生bb想搵個醫生俾個 ...

唔係免費法律資詢,不過好多時有D mami有法律上的問題我可以幫到佢地,因為我响律師樓做左10多年,不過有時有些問題要律師才幫到佢地我就會比電話叫佢地打比去問律師,咁如果你唔係搵佢地做野就當然唔會話比小小意見你都收錢,基本上宜家好多律師樓都係咁,只不過外間有個誤會以為問下野都要收錢. 至於你如果真係要搵佢地做野的話咁當然可以平小小(雖然我係介紹人,但我唔會收commission )
你可以將你想問的事同電話pm我嗎,因為好多我都可以答到你,但我要星期一至覆你,因為這兩天是family day.

原帖由 peacenhope 於 08-12-12 23:29 發表

麻煩可否pm給我有關免費法律資詢的資料?

請問有沒有分是那類的法律資詢?是家事、房產、商業、刑事還是民事糾紛?如他們有提供屋契或改名之類服務,說是你介紹會否收平 d ?

不好意思這麽多的問題,但見你這樣熱心,資料又詳 ...

唔駛多謝,我都係將知道的說給大家知等大家提防下姐 , 只係唔鍾意某D老師拎"行規"兩個字講到收commission好似天經地義咁.因為這所謂"行規"我地好多人根本就唔知,我亦唔明點解老師攪到自己好似地產經紀咁,明明係教琴,無端端比下意見就話要收commission真係好攪笑,但又要講到唔志在,又話會比返學生 ,既然講到咁口嚮咁不如唔好收 ,唔好收就最好,因為由頭到尾佢地角色係教琴唔係做agent.一個好老師做好佢地本份(教好學生)已經夠,我相信個個媽咪都係咁諗.

原帖由 shelley 於 08-12-13 00:58 發表
好多謝BBR的提點, 我正是岩岩要買鋼琴, 因我一心想買便宜的全新鋼琴, 只是無意間同老師傾開二手鋼琴的問題, 佢就好急問我, 你而家用的是什麼琴, 仲話要介紹俾我, 使得我都好奇怪, 使唔使咁急問我而家用的是什麼琴呢? ...

u are right

原帖由 mr_kong 於 08-12-15 23:14 發表
唔好話買部琴有佣分啦!有D無良的老師連幫學生買書都"食價"。(因為如果老師join左導師會,買東西會有折)
真係冇乜人性。:;pppp:

所以各位家長要帶眼識人,個世界真係有好多"黃皮樹了哥"

楚客莫言山勢險,世人心更險於山。 ...

唔駛多謝 ,多D人知米好law,等自己可以小心D,知道佢地做埋agent個份,咁自己就自然買琴時會小心D,好似地產agent咁,你知佢收commission你都唔會信哂佢啦
係老師同琴行私下的所謂"行規" ,我相信如果D人唔收commission的話琴行無任歡迎,所以唔好講到好似琴行迫人收咁

原帖由 金毛B媽 於 08-12-19 11:00 發表
BBR

多謝你寶貴的意見呀, 我阿仔都剛剛學緊琴, 我都真的不知道老師有 commission 收的, 知道後, 真的不敢相信呢個係 "行規 " mouth:" />mouth:" />

‹ 上一主題|下一主題