用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 各位考優才家長你地收到信未 ??
樓主: goofykero
go

各位考優才家長你地收到信未 ?? [複製鏈接]

原帖由 roccolamar 於 11-6-11 10:08 發表
我好似係星期三/四早上交去調景嶺優才,所以我的編號都好後 -1xx,一百中到。

Deadline 前交唔會影響你的interview日子,不過根據人事部揀人interview的排法,6月interview的機會相對會比7月interview的機會高d。

...

你識人在優才做的嗎???

原帖由 Queenielam88 於 11-6-20 09:34 發表
我都覺得學校安排面試的流程真係順暢喎, 最值得讚賞係報名費唔使收,回郵信封唔使交,學校連郵費都要倒貼, 最好就係走之前每位小朋友都收到一個出奇蛋都要幾蚊雞喇, 學校真係唔話得囉! ...

yes, agree!!
我地都好意外, 佢報名費一蚊都唔收, 郵費仲要倒貼, 又送禮物呢!

原帖由 kitty23205 於 11-6-20 15:47 發表
畫張心意卡俾x老師要寫出個姓同寫出3個字的英文

哦?? 原來有寫英文詞語呀!
皓皓冇講呢! 我一陣又問下佢先。

原帖由 roccolamar 於 11-6-20 13:41 發表
我仔仔話玩lego同畫左張畫俾老師,老師仲問佢d英文,佢話佢一邊答老師一邊點頭,但都唔知佢係咪答對,因我無操過佢英文,穿著亦非常普通,我無同佢講面試,只說同小朋友玩。而我都穿得好普通隨意 - 牛仔褲+翻版洞洞鞋,見到其他家長 ...

我尋日見有個家長穿牛仔短褲+tee+涼鞋, 是你嗎?

原帖由 roccolamar 於 11-6-20 17:17 發表
乜原來有人咁激仲casual 過我- 牛仔短褲?  

我是普通cutting 上衣+牛仔長褲+涼鞋,我見我前面個家長著高踭鞋,好似飲咁高貴,我先生普通花shirt+卡其長褲+涼鞋,前面家長個先生--白shirt+領呔+黑褲+閃閃令黑鞋;佢 ...

佢o係我前面, 我見到佢咁著, 都有少少打o左個突, 好似街坊裝咁.....

但我都冇著得好高貴, 只係一條黑色長褲, 加件斯文o的o既衫而已!!

我見唔少人都係著牛仔長褲, 反而好少人打呔著西裝喎!

原帖由 wingwingcat 於 11-6-20 22:10 發表
小女現正在GT讀G1, 我諗學校最concern係家長是否認同學校嘅教育理念, 及是否有誠意, 真係好想入去讀, 相對interview嘅衣著,我諗都未必係最重要,祝各位小朋友都有好消息。 ...

你小朋友是否好smart o個種???
因老公話收到風, 優才鍾意收o的另類o既小朋友(例如有某方面好突出, 但未必係乖乖坐定定o個種)。

原帖由 windytiu 於 11-6-20 16:32 發表
我仔話無劃畫喔,只系認中文字,寫中文字,同睇圖睇字讀左句英文就無了喔

我仔仔都話冇劃畫! 只係要佢寫一個中文字, 另外串一個英文生字。

原帖由 wingwingcat 於 11-6-20 23:44 發表
我個女又唔係算好smart嗰種! 不過我記得我地in家長嗰part真係表現得好有誠意, 仲記得我地兩公婆喺in之前嗰晚準備到好夜, 好好彩第一round真係收咗。

見你咁講, 又好似見到一線柱光咁...
我地都表現得好buy 呢一間學校的, 而且做足功課!
希望真係如你所言, 會收呀仔啦!

原帖由 roccolamar 於 11-6-23 23:02 發表
相信有很多人選女拔或男拔,但我會選優才

me too!!

雖然係band 1學校, 但壓力太大了, 呢o的學校太注重校譽了, 我不太喜歡! 所以亦唔會報!

你所說的父母背景, 是什麼呢???

似乎你好有信心優才會收你個小朋友喎!

原帖由 roccolamar 於 11-6-24 17:21 發表
其實填報名表時,家長一欄要填學歷、職業及其他專業等,而這些資料並非所有學校都會要你填,都應該可以聯想到,學校除了選一些聰明伶俐的小朋友外,亦都非常重視選擇家長的質素。所以如果父母學歷都高又有專業資格,相對來說機會 ...

如你所言屬實, 睇怕父母背景一欄, 我地已經輪晒了.....

唯獨是我有一棵教養好子女o既心, 放棄工作全心全意照顧兩個仔, 原來這個並沒有帶來優勢呢!

原帖由 phoebecyl 於 11-6-24 23:54 發表
千萬唔好甘快放棄,我同先生都唔係專業人士。舊年我們事前都無參加面試雞精班,但在第1輪面試中,小兒都能順利入到。或者相對專業人士我們在學識上未必親自教受到小朋友太多,但一個小朋友除左學術上外,禮貌/品行/責任心及習 ...

好多謝你o既安慰啊~

只不過冇諗到, 原來考小學, 還會睇埋父母是否讀得書多、是否專業人士而已!
‹ 上一主題|下一主題