用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 any comment of 油天 ? thanks.
go

any comment of 油天 ? thanks. [複製鏈接]

原帖由 G-Ma 於 09-9-20 18:44 發表
其實油天既優勢近年已經減少左好多, 除住好多名校結龍同轉直資之後, 肯定派位一定無以前咁好.

應該話整個油尖旺既優勢近三年已經減少咗好多,但是,以官、津校派位來講,油天好過唔少其它港九新界學校。

原帖由 vofadone 於 09-9-16 01:16 發表
can u share ? thanks.

以我對舊油天既了解,校風好、舊校長(蔡校長)很有威望很有教育熱誠,老師唔錯,普通話教中文、升中派位好過全港平均數,學校樣樣野幾OPEN,唔會收收埋埋,與學校溝通既蕖道足夠(留電話比老師必復)。個個家長要求唔同,我所認識既舊油天,符合我幫仔女選校既要求,名校?我自己本人就從未聽過油天校方或者油天家長講過油天是名校囉,名唔名呢樣野唔重要,最緊要所讀既學校適合自己。

新校長剛剛就任,唔太清楚佢能力,但是,聽過佢講野,幾踏實。

另外,經常聽到有人以“校長喜歡岀風頭”來月旦油天,除此之外,神通廣大既網友們,有沒有人知道,舊油天到底還有什么實質上既“衰野”呢?可唔可以分享下?

原帖由 DebbieMoon 於 09-9-21 17:33 發表
蔡校長都退休了二年多,

是.
他的繼任人潘樹聲做左2年,依家都退咗休了,個段時間我同學校無接觸, 不做評論.

原帖由 必必 於 09-9-22 12:35 發表
october,

新任朱校長上任時間還短, 其比前2任校長年輕, 有幹勁, 聽老師講其辦事認真, ...

必必,

我雖然對新任朱校長認識唔深,不過,個日聽佢上臺講野,簡短精譬,態度誠懇,比我印象唔錯。

康志華校長是我非常敬重的舊校長,覺得佢對舊油天貢獻良多。

從一些細節上,我看到學校越做越好,對新生課業上的安排,很緻細周到,幫了新手家長不少忙。
‹ 上一主題|下一主題