用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹
go

請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹 [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 19-9-26 11:09
..所以如果只靠學校, 中文同數學連攞3都冇十足把握,英文就唔清楚。.
唔會卦? 你間俾錢既,都搞成咁

gigayan 發表於 19-9-26 11:41
如果初中想買d練習做mc題, 邊本好呢? 請指教 ...
有冇同學有補習? 可以同人借練習來操, 補習社好有系統, 難度層層遞進, 基礎-- 5**LEVEL都有齊, 整體來講操左補習社果啲, 做返普通B1校卷難度不大(有學校出得好難,就各別CASE) .

Danielhk 發表於 19-9-26 13:29
買了後有沒有時間去做就難講了。

我買了兩套,目前空白。每日學校功課已經好多,哪有時間做額外習題?
其實,時間要“擠”還是能夠“擠”出來的。我仔升中後,係唔做自己買既練習,因為佢冇“必須完成,要交功課俾老師”既壓力,借口多多結果就係咩都冇做到,我見佢咁唔“自動自覺”,趕佢去補習社操數,咦,佢又肯乖乖地完成補習社帶返來既練習,我仔中意運動,冇閱讀習慣,唔做下練習,咪又係打多d機。

YolandaTam 發表於 19-9-26 22:40
我女學校就...書係 New Century Mathematics, 測考就
如下圖, 距離好大吓, 好多人唔識做   
老師有冇話呢題大概等于DSE 咩level題?

YolandaTam 發表於 19-9-27 09:18
中三大考題嚟㗎。老師冇乜講解,只將 solution 掟上 google classroom 俾大家揣摩。印象中做到呢題嘅同學 ...
最后嗰題, b (ii),  有20%學生做岩, 學校程度都好高了.

YolandaTam 發表於 19-9-26 22:40
我女學校就...書係 New Century Mathematics, 測考就
如下圖, 距離好大吓, 好多人唔識做   
有冇b(ii)答案提供呀?

YolandaTam 發表於 19-10-10 22:08
我揾揾先...應該有,唔知阿女有冇 dl
原來答案好簡單
30.3S,  昨晚叫我仔計, 計岩咗。不過, 佢已經中5, 讀多一年對佢來講就較容易,我乘機叫佢教我計, 佢話都係用sin, cos ,tan,再加畫+字 , 佢話佢依家中5都有 sin, cos, tan課程, 程度更加深, 所以, 初中同學們要打好sin, cos, tan底.

YolandaTam    發表於 19-10-11 12:59

YolandaTam 發表於 19-10-11 13:02
係呀, 估唔到TRIGONOMETRY係咁重要: 尤其如果讀 physics, force and motion 同 wave (light) 都用好多吓. ...
數學係一切科學既根基。
‹ 上一主題|下一主題