用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問一下 課外活動 , 或 Physics Olympiad /IMO 之類有 ...
go

請問一下 課外活動 , 或 Physics Olympiad /IMO 之類有助入讀大學 [複製鏈接]

calendula 發表於 20-10-16 20:20
如題
我仔中同,有UST Bio Olympic獎,佢DSE Best 5取23分,但中文2左,入唔到8大,現在讀緊副學士,個獎對佢冇幫助。

暫時來講,我覺得JUPAS幾乎係睇成績, 大學尤其中意有**, 識人考高分,FIRST CHOICE 排左科需要面試既高分科,佢之後後悔冇去面試,諗住缺席面試,大學就會唔收,佢可以入第二位既中意科,點知放榜後,大學都係照收左佢讀,大學為左面子,鬥收高分,一切以DSE分為主。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-22 12:05
大學一向都係以成績行先,所以我覺得 S5-S6 嘅 PG 都幾重要,由其外國大學。未考 DSE  前估計香港大學都會 ...

PG 報外國大學好重要,而香港應該得MBBS有CO, 中大醫科7科40分淨係面試前咁易提下,冇實牙實齒俾CO,我仔小學同學話佢7科40分中大醫入唔到。

ANChan59 發表於 21-9-22 13:54
应该不会吧,很多科目都有CO。如果PG 7科才有40,冇CO都正常,可能靣试表现出咗问题,或者科目不对口,几 ...
原則上,JUPAS係唔俾CO的(運動員/校長推薦等等除外),公開既係MBBS俾BEST 6 / 42分CO(加權後),如果有網友知其它科有俾CO,希望可以分享下呀,而中大醫科冇俾CO,面試前副院長提過下7科40分(未加權)可以報,面試後都淨係E-MAIL回复面試滿意(或唔滿意)。
我仔小學同學唔知咩原因中大冇收,有可能面試唔PASS,亦有可能7科40分,其中一科計左M1/M2? 男仔較粗疏,冇問到咁詳細。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-22 14:26
冇辦法啦,讀醫科有 “錢” 途,多人爭自然難入
其實,亦都有人,夠分唔讀醫,話冇興趣或唔想咁辛苦,我仔都識幾個。
其中有個,屋企家境麻麻,要自己賺錢交學費,佢夠分有突但都唔讀醫,呢個CASE我覺得應該讀醫。

小鹿揀學校 發表於 21-9-22 14:44
校內成績咁好都冇船免學費?
有船,但佢9粒*, 仲差1粒*先有4年學費全免(如果我冇睇錯)。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-22 14:45
你好似講緊我仔
佢須然唔算好叻,不過暫時學校比佢嘅 PG, Best 5 係32,7科有44,估算佢應該夠分 ...
你仔好勁好犀利!有小小建議,雖然佢呢刻話唔中意醫,但興趣存在變數,既然PG咁高分,點都IN 左2大醫先,攞左CO冇損失。

小鹿揀學校 發表於 21-9-22 15:39
9粒* = best 6 有 39分 ….
係, 佢冇讀醫。

P1001S 發表於 21-9-22 14:58
介唔介意分享一下唔面試都收係邊科?是否分數分也高出收分很多?

Poly PT, BEST 6/34分, PT係要面試(起碼今年要,往年我唔知),我點解知呢?因為有人BEST 6 / 40分,排PT第三位都要去PT面試。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-22 15:47
多謝,不過唔會啦,佢高中都唔㨂 Bio,完全無興趣,心儀係水泡呀
...
興趣係要行先,冇興趣唔會讀得好. 做醫生是一個較有地位既專業,但講到"錢", 香港真係行行出狀元(以后就唔知啦),  我有親戚讀工程, 依家生活不知幾好.
想讀醫療, 最好中學TAKE Bio, 我聽d讀醫療學生講過, 佢地有一科"生理學"(=中學BIO), 個"心臟圖"複雜過中學BIO好幾倍,如果完全冇BIO底, 會辛苦d.

洋蔥頭媽咪    發表於 21-9-23 19:24
‹ 上一主題|下一主題