用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
發新帖回覆
樓主: Nat思
go

而家d補習社愈來愈精英制   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 21-12-8 19:29

另外chem唔知係咪講佐敦嗰間,本來我都想排,但係佢要我地睇片先,時間又唔夾,而家搵咗個skype阿sir小組班,阿sir好有heart , by topic補,有時4堂錢教唔哂,free堂教埋。堂堂都超時幾個字,間唔中whatsapp問功課都詳細解答,見學校測驗出黎唔差,暫時唔排佐敦了
佐敦果間係成績最好既精英班,俾最靚既時間上堂,第2就進階班,最後先係普通班,次次測考都排名次,來自邊間中學都寫曬出來,唔合格就踢出去,非常精英制,抗壓能力低少少都頂唔順。

b3410    發表於 21-12-8 22:21

piyohk 發表於 21-12-8 20:34
請問是這間嗎?它的入學申請都要求很高⋯⋯
精英班 課程特色:
每年收生人數按水平而定, 只取錄達標的最頂 ...
佐敦適合拔尖增潤既學生,低年班還好,到左DSE時,成績唔達標就請人走。

PTL_L 發表於 21-12-8 22:05
想問,要交學費嗎?點解好似要買佢怕咁?我要付出味架喎
中六DSE,阿sir一堂都講足3.5個鐘,中間有個break,阿sir都交足貨,冇辦法,為咗摘星,你情我願,精英班、進階班入面,好多都係名校生。

mcl203 發表於 21-12-20 19:34
我都識果啲已經驗證咗嘅頂級學生,似乎無一個無去補習班~~~

不過,我唔否定真係會有嘅,亦相信存在~ ...
咁驗證後要幾多粒星?先算係頂級學生。

b3410 發表於 21-12-21 22:32
問下狀元有冇補習,狀元夠頂級了啩

冇補習冇狀元  左丁山

在IFC行商場,碰到以前代理日本藥嘅馬迷N,馬迷N常在馬場沙圈睇馬,最鍾意睇中一隻半冷馬(10至20倍),就用來做膽買QQP(獨贏及位置Q)全餐,每注一百,不時命中幾百元嘅冷Q,扣去本錢2300-2600元,還是有賺,最過癮有一次中咗一條兩千元大冷Q及過千元位置Q,收錢之時,四萬咁口。

賭馬只係嗜好啫,佢以前代理日本藥,不是在香港賣,而係運入內地,直情賺到笑,因為中國人民不愛中國藥,反而拼命搶購日本藥,佢地買藥時高喊前進前進,就是前進去日本買藥也。但呢次碰到面,馬迷N係問一個問題,世姪考IB得34分,入唔到心儀大學,有乜法?間大學曾經「有條件取錄」(Conditional offer),條件係IB有35分,偏偏世姪考到34分,只差一分幾慘情。大學有冇人情味講呀?唉,講呢樣就唔會有甚麼人情,康文署一位兼職(非正式政府僱員)教練,新年期間收咗學員利是,都被康文署告上廉記啦。差一分考唔到35分,大學收生人員咪一於公事公辦。

香港學生考IB,成績全球最好,今年全港IB考試平均分係35.96,及格率96.85%,2285名考生之中,取得40至45分學生有584人(25.6%),狀元(45分滿分)有38人(英基15人,男拔7人,聖保羅男女5人,三間學校已佔27人,71%),香港狀元佔亞太區102人之37%,可見香港學生考試成績特別標青,比較之下,全球有163511人考IB,平均分得29.78,狀元有186人,五成半在亞洲,三分一在香港,自從香港及亞洲學生加入IB試後,英法德西意等學生只好靠邊站!好多家長怕仔女讀本地學校讀死書,冇創意,有能力者皆在國際學校讀IB,誰知要考到高分,仍然係香港模式,靠補習!補習名校遵理嘅母公司精英匯(1775)在7月13日上市,由七科5**狀元梁冠康敲鑼,呢位現時港大牙醫學院學生就係在遵理補習嘅。今年考到9科5**嘅喇沙超級狀元及七位狀元都係遵理補習學生,做成不補習不會做狀元嘅現象。有人話,唓,DSE點同IB呢?唉,咪又一樣,昨日講C媽媽嘅仔嘅英文補習老師就係專門補習IB英文試嘅名師囉,有幾間著名國際學校嘅學生,絕大部份係富二代、富三代,人人有補習先生跟住㗎!佢地興一對一補習,只要有成績,補習費唔會同老師計較,香港學生考IB成績冠於全球,要多謝補習先生啦!

左丁山

juliho 發表於 23-2-23 07:35
回覆 October. 的帖子

可以詢問一下佐敦是哪一間嗎?多謝!
Chem? ElemenX
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊