用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S4揀科西史定Biology?
樓主: aeiou_drm
go

S4揀科西史定Biology? [複製鏈接]

中、英、數三科成績好嗎?我相信總合能力好,讀邊科都會讀得掂。

中三科目多,有啲同學仔過份將時間去咗溫文科,以為理科唔駛點溫書,造成文科成績好過理科,其實理科都要溫書,我見過成績好、級TOP 5, 文科成績成9X分(中文除外),好過理科,但高中棄文取CHEM+BIO+ECON,科目少咗將時間集中咗溫書,結果3X科科級一。

另一種情況亦見過,成績中等,中三科科平均,男仔就理所當然揀選理科,結果讀唔掂。

Sadman07 發表於 19-6-29 09:23
要視乎中學的水平。 理工三寶要求高。六科最低31分, 即所有科都要5或以上。 要考慮尾1/3 有冇机會有5?我諗 ...
今年2大醫學院人數多咗分數低咗,POLY三寶分數應該都會相應調低,29-30都可能有機會.

bforbtec 發表於 19-7-3 21:31
DSE BIO 超難讀

超超超超難讀

我仔用最多時間讀BIO,出來成績低分過CHEM, 但名次一樣. 咁其實BIO難讀,對個個來講都一樣難,例如將5**個分數線拉低,我仔暫時來講ESSAY失分最多.

bforbtec 發表於 19-7-3 22:20
今屇QC 中三,  final exam bio 平均分是48分

個班已經是香港精英, 都俾bio 玩死
請問QC BIO TOP 10% 大約咩分數?

rubycourt 發表於 19-7-3 23:41
我女舊年F4 考試mc只錯1、2題 ,但bio LQ剛好合格,學校老師話知道她識但答唔中d字,F5私補後,補習老師跟 ...

LQ 上到TOP4

我仔來緊升中五,佢係MC錯得多,得6X%分,而LQ分數就好啲,睇過佢份卷,ESSAY失分最好,佢話呢PART老師都冇乜教點寫,我都想佢去補習,學下點寫ESSAY,我相信會有小小技巧學既。如果講分數,我仔3E全部係中四高分過中三,可能中三太多科讀,佢時間分配唔均勻,花太多時間去咗背文科,到咗高中,集中幾科,可以讀得好啲。

rubycourt 發表於 19-7-4 14:39

咁老師有無講你仔考到這個分dse predict 什麼grade?或者學 ...

未派成績表,未知佢哋學校有冇dse predict grade,不過,大部份科名次及平均分級排名,因為某啲原因已獲事先通知了。
佢哋學校冇逐個列晒DSE咩GRADE出來,只知道理科考得唔錯。

我女中學都冇幫佢哋 predict grade,學校話, predict好, 驚佢哋會驕傲,predict得唔好,擔心佢哋會失去信心。
‹ 上一主題|下一主題