用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

好似有d家長呻學校多功課,連改正都算一樣功課,但其實其他人一個鐘搞掂晒,佢小朋友就花咗三個鐘先做得完,晚晚搞到夜媽媽先有得睡,家長就難免滿腹怨言。

我自己本人就信,頭3%學生唔駛點操都會考得好,頭4-10%學生一點就明,操小小就會得,跟住既%就多勞多得啦,EK家長&學生當然無問題,但唔少家庭d家長無時間教導小朋友,支援不足等等原因,就唔好反對學校操練啦,咁樣就更加拉長學習距離。

judy 發表於 17-2-1 15:06
如果教師係為學生好,教師應該向學生解釋:TSA的報告,說明學校學生有改善的空間,所以師生要更努力。我也 ...

學校也操pre S1,操得仲勁,某校學生要提早半小時返學操練,但好似唔見家長有咩反對聲音,唔好以為學校係爭上位,而係間已經上咗位既地區一線小學,年年爭崩頭入。

講到尾,兩個試都與成績有關,學校家長反應卻大不同,原因係好多人都從自己角度及利益諗。

TSA的報告優劣同pre S1成績成正比嗎?如果兩者不成對比,學校大可以唔操TSA架,只要pre S1成績好,B1人數多,家長對間小學趨之若鶩,學校唔驚被殺校(當然,教處話TSA唔關殺校事),理得佢TSA,駛乜操練,當吃生菜咁考得啦。

如果TSA的報告與pre S1成績係成正比的,咁有無必要考咁多次試?小六果次可以CUT, 教處睇pre S1成績得啦.

Vanadium 發表於 17-2-6 21:44
回覆 shadeslayer 的帖子

我都講有地區小學較多band 1,原因就係幫你操D仔女,咁咪即幫你囉,你家庭無支援 ...
教處請聖保羅男女校既老師做個表率,去鮮魚行小學義教一年 ,再叫教處評估下教學成果。

其實可以簡單d嗎?净睇升中banding分佈及pre S1成績,學校係點己現晒形,家長用腳選校(但無奈好多時家長都冇得搛),點都精叻過冇乜仔女讀官津校d官員。
‹ 上一主題|下一主題