用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 留港/海外升學
樓主: 201808
go

留港/海外升學   [複製鏈接]

完全不請港人,實際操作上不可行,有啲低級職位,中資公司不嬲出手低,唔請本地人唔得,唔少中資公司,不嬲中高級職位都係內派,其他人根本冇得升上去,最多俾個經理仔你做下(你真係要做到死死下),一直以來都係,並不是依家先係咁。

金融界以前佢地經驗不足,都會依賴下港人,經過30年訓練,佢地完全可以搵自己人做。

回覆 esmehouse 的帖子

聽講唔少人打算離港讀,大陸學生亦放棄本港大學,如果真有其事,對我仔來講簡直利好消息。

twobirds    發表於 20-6-26 16:17

回覆 Yanamami 的帖子

估計初頭會玩下野既
如果對大學冇信心係因為今期社會原因,咁去外國留學都唔保證到乜野,郭佳怡14歲就放洋了,如果因為立場問題,返大陸升學父母可能放心啲。

annie40 發表於 19-12-29 00:46
回覆 October. 的帖子

大陸學生主要來港謮master 和PhD. 對本科生數目影響不大

自資內地本科生十年增2.4倍 大學資源成疑

儘管如此,愈來愈多內地生入讀八大院校學士課程也是事實。在2007/08學年,內地生人數為2,007,但到了2016/17學年,人數已急升至6,852,增幅為2.4倍有餘。若簡單地計算,八大院校每級約有1,700名內地生,絕無超過限額;然而,沒超額是一回事,大學是否容納得了這麼多學生,則是另一回事。

資料來源香港01.

‹ 上一主題|下一主題