用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2009 年P.2 集合請進
樓主: Fishmother
go

2009 年P.2 集合請進 [複製鏈接]

我都收到通告, 只係for 2S 班, 我個女話有3個男仔無返, 而有2個仲要坐正佢左, 右2邊.....我好擔心.....只有提佢全日wear mask 食飯先除, 多洗手

原帖由 QKMA 於 09-9-7 21:38 發表
今日收到學校通知我個女嗰班有位同學染了H1N1,我個女話有5個sick leave,明天要穿mask返學.....慘啦!H1N1殺到嚟啦.........

我個女都係衰左係呢到, 畫到長針指住7就錯~
(其實只是畫時鐘的部份,7時20分,支時針畫咗對住個7字,應該要係指住7過小小喎)
而英文卷都係作左句子, 有2句 He / She +又唔記得加s/es. 另外個幾題又記得, 笑死.

原帖由 QKMA 於 09-11-6 23:16 發表

聽講中文科有人100分喎,不過唔知邊班?都幾勁喎!數學全班最好似97分.亞女話中文科老師話佢哋考得唔好,因全班设有人滿分喎!幾鬼高期望喎又...................
數學科又幾攪笑,老師同佢地對卷,有人話老師改錯 ...

hi all,
其實我都有錯愕點解學校今年先表明不會報呈分試, 如果入學前知清楚, 可能又會另有選擇。至於學校的所謂自行分配學位實得2間可選, 2間不幸落選, 情況可想, 坦白講當初想到如學業成績好會自行/大抽獎出外, 但學校己不容許我選了, 失望有的, 但沒有激動。
昨天問了一個今年小5的同學仔, 佢話本來想報Lam Tin St Paul, 但現在沒了只可直升上law's。
真的要轉校相信不難, 難是難在女兒要離開愉快的校園, 她所鍾愛的老師, 一班每天掛著笑面一起相處的同學。

原帖由 cfpa 於 09-12-21 23:57 發表
tko派位得一間英中, 勁增好大, 分分鐘抽不好.  有同冇都冇咩分別. 除非中中都冇所謂la.  但去到好情緒化字眼, 在lht 讀書 = 冇禮貌之類說話就........ ...

講得啱, 其實到小五真的要放棄law's 可以又未必會, 行得放棄呢一步就一定要好有把握考到更好的學校.其實選放棄學位的可能是很少數人。

原帖由 cfpa 於 09-12-23 00:04 發表

成績好自然想出去找更好學校, 人之常情, 自行可跨區, 考心儀學校 (當然要有把握). 如考不上要等大抽獎,  大抽獎現時將軍澳只有迦蜜同宣基比較好, 其他其實都好普通下.

但相信五年級家長們爭取大抽獎而放棄law's ...

唔諗呢個問題住, 諗下x'mas 假點溫書先最緊要, 一放完假又考試了, 好彩學校不多功課, 快快手做好, 就預備過左聖誕節開工   

原帖由 cfpa 於 09-12-23 12:34 發表
DEAR QKMA,
同意, LAWS真係要爭氣.唔好令大家失望.

DEAR KW,
相信都唔會太多人選放棄, 但大部份人諗入直資可兩手準備這個諗法要更改LA .  ...

hi~~我個囡讀2S班. 你係下學期插班?

原帖由 anueso 於 10-1-26 00:38 發表
我個女係2L班, 是插班生的, 我很多都不大熟悉, 需要大家提點!

hi Miho. Wah
沒有聽到數學讀公文數有加分的事, 只係英文科會鼓勵小朋友參加phonics / cambridge english 呢d 就可寫左 English performance 表上. 沒有讀的有睇english book or 英文節目都可寫上表上. 而我囡囡一年級就有學Cambridge english starter..但她說很悶, 課程太淺, 返左十個月停.

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-27 14:40 發表
DEAR 各位家長

我是準小一家長, 我想問下學校是否有分數加如讀公文數 ? 因剛公文老師致電問我會否仍讀 ? (因我已停學轉E.NOPI , 故同公文暫停2個月) 公文老師順便提我有家長也是LHT的, 一直都會問公文取收據回校加 ...

點解要cut 呢?

原帖由 cfpa 於 10-1-28 14:29 發表

我亞仔讀緊, 但冇聽講學校會有分+, 因為由幼稚園k3讀起, 志在比d功課亞仔做下咁law. 但我而家都想cut左佢.. haha..

提提你記得在夏天幫囡囡貼蚊貼, 真的很多蚊咬。冬天情況已好好了。

原帖由 anueso 於 10-2-2 01:37 發表
LHT功課同課外活動多d, 課程深d, 多d機會用英文同普通話, 但舊校最好是有廚房供應健康午餐, 同只有24人一班, 每級只開兩班(咁樣對每個學生都好熟悉), 兩間d老師教學水準差不多, 我個女最初比LHT90分(舊校101分), 最 ...

上個星期日開始溫書了, 今個星期六/日又要閉門溫習, 街都無得去

原帖由 cfpa 於 10-3-19 15:32 發表
時間過得好快. 上星期至開完運動會, 月尾就要考試la. 但上星期見d小朋友好開心咁跑, 運動會係直得支持.

我阿囡話今日派左英文同數學卷添~~

原帖由 billyyanst 於 10-4-1 09:21 發表
Tnanks!  he he咪就係唔記得影低張飯紙...

我估遲d 會派卷比家長簽名.

原帖由 991129 於 10-4-3 08:29 發表

Happy Holidays!  Finally finished all exam. and we all can enjoy the long Easter Holidays.

Yes, my son also noted the results of English & Maths exam papers on April 1 but the teachers collected ba ...

你地小朋友係唔係搭校車返學呢?
今日工人話我知, 個校車EE 不停咁罵我個女
因為今朝大雨我叮囑佢不要跑, 點知校車今日早左到
校車係到等埋佢, 但我工人同個女都係平時既時間落街
工人話個ee 不停罵佢 你做咩行咁慢...你做咩事...你做咩事呀..等你呀.仲慢慢行..(咁上下重複好惡咁罵)
其實之前我個女都有同我呻 星期5不想搭校車放學 因星期5校車ee 唔同左, 係另一個人 佢好惡 罵佢 佢坐車頭
佢又衰 唔想坐入窗口位 個ee又開口罵....
當然我教佢你有做錯 佢罵都係正常, 教佢你唔好再有野比佢出聲罵就得啦.

點知今朝又咁, 工人都好驚...話之前個同班女同學係爸爸送上車 就無出聲罵 到我個女就係咁不停咀罵...

我想 下星期5我自己送佢落樓睇下咩事

**我講緊係偉仕 ~~

考完, 我都鬆一口氣, 呢幾個星期日都係溫書, 個女仲朝朝起身都話肚痛, 好在去完toilet 返到學咋, 我估考試真係有壓力.

明天, 想帶佢去游水, 但個天咁....都係去唔成多. 星期四 五又唔使返學, 真係可嘆返下.

原帖由 billyyanst 於 10-6-15 13:39 發表
考完試啦!有番幾個月抖下

今次中文科好似出得唔係幾深,阿仔話個個同學都話易...

頭先阿仔報料, 學校部三角琴下個星期到步啦, 查實佢之前部琴真係送都冇人要, 勁走音... ...
‹ 上一主題|下一主題