用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買琴要注意!!!
樓主: BBR
go

想買琴要注意!!! [複製鏈接]

這是行規,間間琴行都係咁的了,介紹你去買琴的人,就會收到commission.  我教琴都已經係好多年前的事了,都唔記得左係收到幾多個percent,不過,應該係5%左右啩,因為我記得當年介紹一個yamaha U1為例,都有幾千蚊收。

不過,我就未聽過如果你自己唔經介紹去買琴的話,琴行就會把commission果d錢用來平俾個客了。

其實,都有數得計,得果5%,部琴如果賣平俾你3000蚊,我都係收少150蚊,果度幾多錢啫?教多半堂都係番度了。

以我知道的消息,好多琴行其實內部都有個小discount用作「tum」客人買琴,無論有無人介紹,佢地果個discount好多時都會照俾,唔關介紹人事。

至於琴老師會點樣利用果d commission,就視乎老師的做法了。家境好的,咪收左個d commission,始終這是行規麻,做壞個行規對整個教琴界無好處。

有d家境好差的學生,我會坦白告訴他們有commission,不過叫佢地唔好公開,因為咁樣會做壞行規。

不過,我同意,買琴一定要搵一個好的有心人介紹,事實上真的有很多存心不良的「琴老師」,係唔係都介紹學生買貴價琴,呢個係佢地專業操手上有問題。

而同時,事實上就算是同一個型號的鋼琴,都會有質素上面的差別。所以買琴時,找個可靠的人去工場選琴,是很重要的。

原帖由 BBR 於 08-12-12 16:08 發表
當你決定買一個model時我唔相信同一個model會個個琴都有唔同(最多係邊到裝),唔同的只係價$,咁又何須老師同你去周圍格價,佢都已經比左意見個model好唔好,自己去睇米得law.另外我老師從來唔sell琴唔收commission唔代表 ...

估唔到commission會引起咁多討論。呢個行規都咁多年了,只係你個老師無同你講,所以你一開始就唔知道,我都明白你點解覺得唔抵的。

乜問律師俾法律意見唔係都要收錢咩?有d咁好的律師請介紹下。....我生bb想搵個醫生俾個意見我都要收錢啦....唔通問佢野無check過就唔收錢咩。

不過,現在又真的有很多方法,得到很多資訊,baby-kingdom都使我免費地學習了不少知識,這又是無可厚非的事實。

學生在學琴的經驗裡,一定要買兩部琴,(好多年前)...一部唔超過6000蚊,一部就係高級數的,比賽考試都好的。買琴只是培育一個學生十幾年的其中一環,最要緊的根本就不在琴的價值上,而是琴老師教得好唔好。

我唔可以親身教你,不過,對於一個玩樂器的人來說,就是同一個model,就算是新琴,的確是有分別的。一個細心的老師,就會跟足要求。我甚至會要求調音那邊要把琴鍵調得實一點,要週音師傅有我在的情況下才調音,目的,都係想個學生用一個最好的質素的琴練習。

我班琴學生在很多比賽內得到獎,(係好多年前,依家唔教了),個個都考聖三一,亦都是由我介紹買好品質的琴,但咁多年家長都無任何問題。

我估....樓主你的問題,應該係向你的介紹人,又或者係你個琴老師問。而唔係針對commission呢件事。
‹ 上一主題|下一主題