用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屋村學校+粵語父母=成世英文差?
樓主: karaqueenie
go

屋村學校+粵語父母=成世英文差? [複製鏈接]

首先,英文好代表乜先?品格高?前途好?......定係俾外國人問路唔會口窒窒?

依家咩嘢年代呀,個個都為咗學好中文,移咗民嘅都掟番d仔女番嚟讀書啦。我都係13歲移民,嗰度要仲學法文。我好記得嗰老師同我講,佢覺得中文係全世界最最最難學好嘅語言,就算俾你講得好,都唔會寫得到......佢好羡慕我地中國人!我媽咪就夠前膽喇,要我睇金庸學中文,佢話中文將來會係世界嘅主流。我返到嚟都好奇怪,點解响HK讀到大學畢業嘅中文會比我差咁多嘅呢?原來個個都側重哂去英文,搞到兩頭唔到岸。

我想問,你見到外國人講幾句中文,係咪覺得好驚喜,認為佢地好叻呢?我响嗰邊嗰陣,佢地見到我地會講英文/法文,一樣覺得好「AMAZING」,跟本唔會介意我流唔流利,有無口音。反而,佢地會好奇怪我地點解會唔識PTH,唔係所有中國人都應該識咩?

講Native English, 只不過係個人心理關口,覺得好似高一班。出嚟做嘢,係睇你個辦事能力,應變處理,當然仲有人際溝通能力,但係無乜老闆會睇你係咪講得純唔純正㗎喎......除非你應徵做英文教師啦。

再講,經濟都唔許可,何必強求呢?

當然中英文都重要,我想講嘅係好似樓主嘅朋友要咁辛苦去讀國際學校就唔值得喇。唔好搞到英文唔得就一無事處咁啦,路有好多條,何必呢。

我都好驚聽到D港式英文。自問唔係Native Speaker,所以唔會同個囡講英文,費事佢學壞師。教英文嘅責任,留番俾NET,不過我都係揀嗰D程度深少少而唔係IS......無咁多錢!!

原帖由 BallBall417 於 10-11-23 23:42 發表
我都好驚聽到D港式英文。  我隔離個同事就成日張Ops讀成 Op 屎 ... 不過我覺得學好外語係長久戰 ... 要不斷地學 (包括, 閱讀, 聽, 寫, 講)咁先得, 同埋唔係只係幼稚園同小學果幾年 ... 其實想小朋友英文好, 係咪早d ...

其實我最後都會俾我個囡返加拿大讀書,唔係因為學英文嘅問題,而係香港D教育制度,真係會搞到D家長發癲。婆婆話想個孫讀完幼稚園就一齊走,但係我就想佢學好中文先,至少都小學畢業啦,爭持中!!
‹ 上一主題|下一主題