用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誇區名校/ 地區名校
樓主: Wonderlady
go

誇區名校/ 地區名校   [複製鏈接]

小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡覺時間很長,可以一瞓十三個小時。

如果一間誇區名校,車程連步行要一小時,(或者自己開車,45分鐘左右),地區名校則步行十分鐘。

誇區有直屬中學band 1a, 地區沒有,要升中再鬥生鬥死。

誇區名校普教中,地區名校廣教中。自己較buy 廣教中。

大家會點睇呢?

hppa  personally prefer 誇區  發表於 16-7-20 14:34
   4    0    0    0

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-07-19+發表

原帖由 sissysze 於 16-07-19 發表
梗係揀有中學
C6同我爭論點係,1)跨區減少小朋友睡眠時間,可以記憶精神會差左。2)車程會令小朋友辛苦。3)只要把書讀好,附近返學放學時間短左,可以玩多D,就算學興趣班都唔辛苦。4)愈高班,跨區名校D學團,訓練,都好難留校參加。冇左學校回憶。

誇區,除了自屬中學之外,我好想有宗教背景。唉,兩個大人成日為尼幾點嘈。

引用:我選近,六年後再算,相信自己小朋友是得的

原帖由 s.andp 於 16-07-19 發表
我選近,六年後再算,相信自己小朋友是得的,而且小朋友本身語文強,又讀地區名校,不會差得去邊,升中一定 ...
尼一點,正正係我c6的想法

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-07-19+發表

原帖由 kaatt 於 16-07-19 發表
自己揸車都要45mins都好遠喎,但我都會選有中學。我會搬屋囉!
因為要預埋朝早塞車,me me mo mo ,所以會預45 mins. 其實咁樣誇,係咪好辛苦呢?

引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-07-20+發表

原帖由 HMmummy 於 16-07-20 發表
我會睇是邊間?考慮埋校風,學校強項,直屬中學是邊類?咁長遠,考到再唸!

...
其實跨區嗰間,係要靠小小關係,可以安排到interview. 見下面。面試要靠實力。但若果冇心讀,就寧願唔開囗,費時欠人人情。

c6話,真係諗清楚本區同跨區既利弊,先好麻煩人。

引用:回覆+Wonderlady+的帖子 可否考慮搬近學校

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-07-20 發表
回覆 Wonderlady 的帖子

可否考慮搬近學校?不論坐校車或自行開車都需要最少45分鐘時間,倒不如住近學校更 ...
搬,真係不容易。應該暫時唔會諗。

引用:回覆+Wonderlady+的帖子 地區名校:+要最精

原帖由 joew_525 於 16-07-20 發表

地區名校: 要最精英果班, 先有機會去B1A, 要做最精英果班, 仲有冇13小時訓覺時間? ...
Yes 兩間都係津校。

引用:唔開校名系好難比較,一開校名就好快有答案

原帖由 Naughty917 於 16-07-20 發表
唔開校名系好難比較,一開校名就好快有答案
我想中肯D去睇本區,和跨區,一講校名,會有好多其他因素影響決定。

引用:地區名津係夠分或抽獎入,唔係靠實力,雖然

原帖由 twotwoshing 於 16-07-20 發表
地區名津係夠分或抽獎入,唔係靠實力,雖然你覺得小朋友幾好,但你肯定佢五、六年後可以考到級頭十然後去到 ...
你尼個point ,我反而冇諗過。thx 我會再思考一下。

引用:+本帖最後由+karee+於+16-7-20+16:39+編輯+

原帖由 karee 於 16-07-20 發表

誇區名校係咪叩返來? 學校收得即小朋友有返咁上下competitiven ...
未去到叩,之前講過,盡可能諗唒D利弊先,免得自己都三心兩意。

不過都多謝大家既意見

引用:正常絕大部分將軍澳家長都會叫你叩,+有利弊

原帖由 adriantai 於 16-07-20 發表
正常絕大部分將軍澳家長都會叫你叩, 有利弊....但利應大於弊
唉,針無兩頭利,只可以盡自已本份咋

引用:回覆+Wonderlady+的帖子 地區名校要去誇區

原帖由 joew_525 於 16-07-20 發表

地區名校要去誇區B1中學難D, 定誇區名校去地區B1難D?
所以我有諗過,照開口問interview, 如果真係入到,上一年,覚得小朋友駕馭唔到,交通安排太費時,又成日唔夠瞓,先跨返本區都容易得多,或者到時說服到C6,可能搬到屋。到時真係進可攻退可守。

hppa  what are the names of the schools that you are choosing from?  發表於 16-8-11 14:14

引用:係難好多下,++以今年馮晴升中成績來看,+KEE

係難好多下,  以今年馮晴升中成績來看, KEEP前三分一應該OK.
每一間都派得一個,其實真係好辛苦先入到㗎。

引用:我睇得比較簡單,+有3X人派去迦密主恩同級或

我睇得比較簡單, 有3X人派去迦密主恩同級或更好...已經很不錯
其實我C6一樣咁講,但若果中學,我反而唔介意遠少少。係小學階段,怕影響腦部發展。所以掙扎本區跨區咁耐

引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-7-19+19:51+小

原帖由 Bobo1210 於 16-07-25 發表
誇區名校!呢二年出生率好高,競爭大,升中更難! 一至五學少d野,甘多d時間訓覺   樓主誇區名校你 ...
誇區15 分,如果用正統方法,根本冇可能,interview 都有困難。

‹ 上一主題|下一主題