用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上了小學,衝突多了
樓主: Maggie422
go

上了小學,衝突多了 [複製鏈接]

以前亞仔讀幼稚園時,看着一個小人仔背着書包返學,覺得十分可愛。心裏只想着:只希望仔仔健康快樂成長就可以了,不須要太過緊張。以前做功課時,無論他怎樣寫、怎樣錯,我都會笑着讚他、鼓勵他。上了小學後,雖然功課不是太多,由於是全日制,時間總是緊迫的。於緊迫時間下完成功課、温習、練這樣練那樣,自已的耐性少了,對他的要求高了同時對他的包容少了,再加上小朋友這個階段只會懶懶閒,你急佢唔急,衝突自然多。
   0    0    0    0

同意你所講的學習放下吧,不過真是知易行難,放下了很快又拿起來。真是要自我反省!
原帖由 brianshe 於 11-2-15 11:36 發表
學習放下吧.

同時切身處地去思考, 將自己代入小朋友思維.

囝囝上一後, 我只堅持繼續學游水.

所以我覺得控制自己EQ好重要,每個人都知道打鬧不是好方法,但有時亞仔做功課掛住發夢,温書又懶懶閒:;pppp: ,真係挑戰我EQ既極限
原帖由 alice44 於 11-2-17 14:32 發表
同佢溫書時, 佢唔識, 我講得最多係"我依家係同你溫書, 唔係教書, 你應該上堂時學識, 唔係返嚟要我教呀!", 慢慢我苦盡甘來, 現在真係淨溫書, 唔使教書了. 成績仲慢慢地進步. 還記得阿仔初初上小學時, 每次考試都要打 ...

我經常講快啲啦,得未呀 坐定啲呀, 我諗其實佢哋都聽到麻木晒,好明顯呢個唔係好方法。又話唔好打,可以點呀?

其實好多時都係我哋用大人的標準放在小朋友身上,或者係我哋不自覺地同其他小朋友比較,對自己子女要求過高,都會增加衝突。

回覆 31# grace_xian 的文章

大家一起努力吧!
‹ 上一主題|下一主題