用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york點解成日被人話commercial?
go

york點解成日被人話commercial? [複製鏈接]

唔只一次有mama話york好commercial。其實有幾commercial?有無例子可以分享下?

我bb今年開始返學,怡家做緊決定,請bb係讀緊york既父母 / 知道實況既人分享下啦。thanks!!
   0    0    0    0

26mrsleung 點解你個仔仔想轉校啊?佢怡家讀緊邊間啊?

linglingng,咁你會唔會入york啊?我見九龍塘樂基網上報既學費都要$37xx喎,其實都貴貴地

謝謝Chincco你既資料啊﹗
咁其實學費+茶點同校車外,仲有無其他雜費?我驚我負擔唔到啊

同埋你覺得york既正規課課辦成點?

EPGY又係咩黎嫁?
下??係放學後?仲要三日咁多??咁上到幾多點啊?我地兩公婆要返工喎,點算?因我有少少興趣啊對個劍橋課程

linglingng 我都係煩緊選緊幼稚園啊
因為都有兩三間幼稚園收左bb,我怡家就係周圍問下人地d意見law。

我自己就覺得英文language水準好緊要,所以選校都係以英語課程or學校提供既語境做主要考慮,至會俾york既劍橋課程吸引到咋。

但無校車點算呢?我地兩公婆去唔到接bb放學嫁喎...........................

劍橋仲要4:45-5:45pm至上堂??
我bb入左am班喎好似,咁中間d時間點算啊?Chincco你bb有無同學仔有呢d case?因為讀am班而報唔到劍橋啊?

咁k2點算啊?佢無安排到校車至係最大既問題喎....正如你怡家面對問題一樣.........

Chincco你bb讀緊pm班?

謝謝Chincco你咁耐心解答啊﹗

我仔仔未開始返學,我怡家考慮緊讀唔讀york。如果時間唔夾返唔到劍橋課程,我寧願佢係屋企附近讀算數,所以至不停追問怡家york點安排d劍橋課程既上課時間

如果k2係返sat劍橋就ok啦,我都記得k3係無上午班,咁我反而下午可能趕到去接bb放學

下?返大陸考試?唔係掛.......

嘩,女女學咁多野真係好甘喎....我煩緊york d學費,都未諗d課外活動已經驚頂唔順

bobechristy,你分享下係其他邊到報到劍橋課程啦。咁你有無幫你自己仔女報?

係啊.........其實budget真係好緊下,煩緊

bobechristy你講下係邊到報劍英好喎,咪搞到york好似無哂selling point 咁,thanks

多謝你啊MoominLo,你唔講我真係唔知。
唉...我除左知根德園無乜雜費外,其他幼稚園﹙除york外﹚雜費又如何的?會收邊d種類既雜費多?

貓女,你個bb係york到讀嫁?咁其實係咪真係借本書都要錢咁誇張?咁係咪用學校一張廁紙都要收錢咁"世利"呢?
一個月唔計課外活動,你預一個月york要收幾多錢?

Chincco,你bb係york到讀喎,收雜費情況又如何?

謝謝Chincco啊﹗咁即係預基本學費+校車+茶點最主要費用啦
課外活動方面除左錢既問題外,其實一個小朋友學咁多野都好煩,所以都係因人而異姐我諗

係啊﹗管接送我都有諗過
我要返全職,又唔係好信得過姐姐。一陣過馬路..............咁就嚇餐死

姐姐﹙外傭﹚有怨言?點解啊?姐姐怨話多野做?

多謝貓女你解答。好開心仔女讀緊york既媽咪上黎報料,咪都唔知d傳聞係真係假﹙因為之前十之八九都係話york commercial,又話york係唔係樣樣都收錢﹚
我怡家放心d喇,之前驚自己負擔唔起d雜費

PEGGYP親手分享,thanks a lot!!
有bb係york讀既媽咪讀實況真難得,我之前係唔到既地方,都講到york好commercial,係唔係都收錢的那種。現在有父母出來說出事實,總算「踢走是非」了。你們亦給了我和老公讓bb讀york!!

而且如果學校開劍橋的話,好像讓bb報學校開的有信心保證一點,起碼有投訴也可以找校長,斷估校長又不會不理家長的投訴。

你們亦給了我和老公信心讓bb讀york!!
‹ 上一主題|下一主題