用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

fung0001 發表於 19-3-10 11:35
Overheard from a friend that CityU and EdU(Tung Wah college as well after正名)) will offer physiothe ...

OU is planning to start the physio degree soon while EdU may start speech therapy.

CityU may start dental school (there are speculations).

bp123 發表於 19-3-10 13:27
回覆 fung0001 的帖子

其實行到今時今日都未有結果,我都好希望係happy ending

Deleted

bp123 發表於 19-3-10 17:32
回覆 Activehealth 的帖子

Hi,你好,好多謝你之前保貴既意見,都係個女唔爭氣,攪到如此田地!

咁就好啦!
叫佢繼續加油!

bp123 發表於 19-3-8 16:43
好耐都冇上BK了,小女16年經foundation入physio,當時一直都好擔心會畢唔到業,因為聽人講都幾難讀,有人意 ...

恭喜樓主女兒好快就會完成物理治療課程。樓主提到女兒最後一次placement因疫情關係取消了。

溫馨提示:香港物理治療師註冊要最少800 clinical hours

要make sure 夠,如不夠,要自己安排補番,如果唔係註唔到冊。

https://www.smp-council.org.hk/pt/en/content.php?page=reg_quareg

bp123 發表於 20-5-23 09:15

多謝關心,佢而家已經有900小時,英國本身好似要1000小時先可註冊,所以少咗一 ...

如果英國要1000小時,咁英國今年的畢業生點註冊?

我係你個女會做夠1000小時,攞埋英國註冊正返香港。

依家香港對海外畢業生註冊嚴咗好多,識人有曬學歷等合格証明,都要搞成年正攞到香港正式註冊。

bp123 發表於 20-5-23 20:50

由於疫情影響最後一次placement取消了 有關當局亦 特事特辦 表明可接受時數不足 ...

That’s good, 有英國registration 將來有多個選擇。

其實沒DSE不用擔心,當年我也沒有在香港完成中五也沒有會考,因為中學已經在澳洲讀。

回香港HA 見公立醫院,初時用英文interview, 其中一條問題問我識唔識廣東話,識唔識睇同寫中文,之後用廣東話同我傾咗陣同埋叫我睇咗啲簡單中文,就即刻話OK,第二日已經出offer 話請。

但我咁啱in成咗份中環private practice,又喺澳洲公立醫院已經做咗兩三年,想試吓private practice, 所以decline 咗個offer無要。

bp123 發表於 20-5-24 18:15

現在物理治療師在私人市場就業情況如何呢? 缺人嗎?

如果肯做老人院及特殊教育機構還是缺人。
但私人診所生意就肯定差咗。

bp123 發表於 20-5-24 22:31

我自己之前都讀過物理治療助理既短期證書課程,了解到其實做老人院同特殊教育既 ...

其實老人院同特殊教育未算厭惡性,我畢業後第一份工在澳洲regional 醫院on rotation, 其中一個rotation 要返精神病院,心諗好彩只係三個月。

做過精神科見過啲精彩野,其他科都唔可以話係厭惡性。

OT 相對比PT 做多好多精神科,真心唔知啲精神科OT點捱。

bristol 發表於 20-5-27 21:45
幾年前我話物理治療係厭惡性工作 , 我記得當時你話搵律師告我誹謗 , 而家你又唔係鬼拍後尾枕 , 承認物理 ...

請注意,我從來無說過物理治療是厭惡性工作。我上面貼文只是説精神病院環境,不是說物理治療工作。

bp123 發表於 19-3-8 16:43
好耐都冇上BK了,小女16年經foundation入physio,當時一直都好擔心會畢唔到業,因為聽人講都幾難讀,有人意 ...

恭喜!

樓主女兒會否在港搵工?

bp123 發表於 20-7-15 22:43

會呀!申請左醫管局下個月面試。

祝好運!

bp123 發表於 20-7-16 08:33

多謝!

英國過澳洲必須考試,澳洲physio undergrad 四年制,英國大多三年,有一年分別。

首先要學歷評核,第二要考筆試,第三要考臨床試。

soon 發表於 20-7-17 22:17
請教一下,大家英國畢業,醫院揀人,係會優先請考過DSE 的人嗎?

你指香港醫管局?

點解先請考過DSE的人?

soon 發表於 20-7-17 23:01
如果poly 同英國UEA , 我想請教,是否一定會選poly?

一定揀Poly.

香港Poly 畢業同事話佢地四年制physio 去澳洲可以直接免試註冊,唔知係咪真,自己fact check.

英國三年制UEA 去澳洲要學歷認證,考完筆試再考臨床試。

UEA physio 咁新無乜track record, 讀完番嚟都難搵senior 師兄姐照,Poly 畢業師兄姐就一定大把。

soon 發表於 20-7-17 22:59
//小女早一兩屆的師兄姐們 共有三個都在香港公立醫院返工 但他們有一個共通點 就是在香港完成dsc後 才到英 ...

無關係,中文只係要fluent Cantonese, 除非你個女唔識講廣東話,咁就無得好講。

soon 發表於 20-7-17 23:50
我考慮既係香港讀書環境同氣氛會影響到學習,所以想去英國

咁英國新冠肺炎爆成咁,啲人又唔帶口罩,佢人生路不熟一個人去到你又唔驚?

bp123 發表於 20-7-18 00:53
回覆 soon 的帖子

其實沒有實質證據顯示考過dse醫管局取錄的機會較高 只是剛巧 我女 大學 的師兄姐們 在醫 ...

咁果啲在香港土生土長,但讀國際學校考IB/GCE AL ;或讀本地中學無考DSE但讀foundation 入果啲又唔係香港人?

如果講保障本地畢業生,咁除咗香港Poly畢業,其他全部海外畢業physio都會係次選,唔理有無DSE。

老實講,如果俾我請new grad physio, 反而睇成績是否一take 過畢業。果啲要補考/repeat重讀/留班肯定會打折扣,唔理乜嘢原因或最後攞first hon/second hon。

因為如果唔係一take 過,係咪first hon/second hon 已經無乜意思。正如考車牌,如果唔係一take 過,要考幾次正考到,最後就算幾高分亦唔代表學車學得幾好一樣。

除非佢已有經驗工作咗一段時間,又有further qualifications 如postgrad dip 或相關masters degree 等。咁就會著重睇佢相關工作經驗同further qualifications 成績等,而唔太執著undergrad 成績。

以上亦是本人在外國及本地多次見工,及跟其他行家交流的經驗之談,信不信由你。

bp123 發表於 20-7-18 01:05

我女在英國搵到個agent公司 專門幫本地嘅物理治療師在 澳洲 註冊同代搵 working ...

Agent 搵錢,專氹new grad 搞註冊掠水!

好多Physio 行家Master 讀中醫針灸,尤其將來諗住去外國做private practice 果班,會著數好多。

sunny.moon 發表於 22-5-5 21:41
請問喺邊到讀中醫針灸?? thx

HKU
https://scm.hku.hk/Views/Programme/Mchinmed.html

HKU SPACE
https://hkuspace.hku.hk/cht/interest/chinese-medicine/acupuncture-and-tui-na
讀完高級文憑再報國內中醫藥大學碩士

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊