用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

cpmummy 發表於 19-12-24 12:14
回覆 hehehaha2017 的帖子

多谢分享!明白前境麻麻, 读医真的没想过,根本唔够分亦冇心,只系见药剂够分 ...

其實又未必,香港現任食物及衞生局長陳肇始本身係護士(佢係Professor) head 住香港成班醫生,反而佢個deputy 係醫生。

hehehaha2017 發表於 19-12-29 18:43
Y10,11  IGCSE SCIENCE 唔難
好易A星/9分

Hi hehehaha2017,

多謝你出個咁特別題目,我每天都追看有否新料上載!

我仔現在讀ESF Year 11數學精英班,學校安排上年Year 10 已經考咗IGCSE Maths, 今年讀Additional Maths 同考,個制度無取消。

其實阿仔Year 7 已經以自修生身分考咗IGCSE Maths, Year 10 考咗AP Calculus BC, 入咗香港資優學苑 (HKAGE) Year 10 升Year 11 暑假已在HKU 上咗Linear Algebra (HKAGE 課程),教果個係港大教授,話係HKU 大一、二數學及工程課程,佢初時話好難,但之後佢自己鑽研,順利過關。佢依家學校上A Maths 佢話已經問准老師,在課室一角落自修Maths, 話啲野已經學過曬,只有他校內A Maths 成績維持高水平(他說他是級一),老師都讓他課堂上自修數學。我有點覺得不太好,但又不知怎跟阿仔說。

另外,阿仔說他現在鍾情languages/linguistics (他小時志願是當數學家/科學家),準備大學選科朝這方面發展。他現在校內除讀中英文外,還有西班牙語,老師說他西班牙語成績也不錯。他現在的志願是將來當中學語文老師。我應怎跟他説,叫他不要埋沒自己的天份昵?

樓主怎看,我應不應放手讓他自己決定?
勞煩多多指教!

planetearth 發表於 19-12-29 21:11
你仔好叻呀, 應該鼓勵佢向數學或科學發展. 唔好浪費天份, 或者搵人同佢傾下. ...

謝謝過獎及建議,我會好好考慮!

其實從來只同阿仔講一分耕耘一分收穫,佢盡力,我收貨。
俾佢提前考公開考試,是要告訴他前面還有很多他不懂的東西等著他學,不要自高自大,浪費時間。
‹ 上一主題|下一主題