用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 陳瑞芝 VS 馬可賓 邊間校風較好?
go

陳瑞芝 VS 馬可賓 邊間校風較好? [複製鏈接]

以上兩間屯門區的中學, 不知哪間校風較好呢? 其實我囝囝才剛唸小二, 不過我們是基督徒, 想搵定幾間基督教的中學, 然後慢慢觀察和留意, 又或者是否有比它們更好的呢?

可否有子女在屯門區中學唸書的家長指點一下?
謝謝!

0    0    0    0

陳瑞芝是英中我知道, 亦都知派位同成績有好大關係, 這方面會和囝囝一起努力, 囝囝英文成績亦一直很好, 馬可賓是中中但明年起有英文班, banding也由bang2 上左band1尾, 來勢好勁, 還打算10/11 年入讀中一的學生於2016年100%送進大學.....
我只擔心會否谷得太盡? 不過它有基督少年軍幾吸引, 可訓練小朋友自立能力.......  

不過, 都多謝你的回覆, thank you!ops:" />

原帖由 dder 於 10-2-9 18:19 發表
兩間學校都唔同級數....
無得作比較. 加上你目前仲係小二,太快做呢個動作啦.
主要睇你小朋友上到五六年級既成績先可定斷.
陳xx校風當然好啦.... 同時你亦要考慮囝囝英文情程度(陳XX是英中)

至於馬XX, 我就唔清楚啦. ...

說得也對, 我唔心急, 仲可睇多幾年....
不過屯門真有學校中七生可100%進大學, 就是 保良局百周年

唔該晒!

原帖由 elbar 於 10-2-9 23:18 發表

2009 HKCEE( Distinct + Credit ) / Candidate14 points or more from best 6 subjectsS C Chan3.5060.3%Ma Ko Pan2.5054.0%
‹ 上一主題|下一主題