用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 成績唔好係咪難揾學校
樓主: Clarkie
go

[英國] 成績唔好係咪難揾學校   [複製鏈接]

Clarkie 發表於 23-2-10 10:44
小兒現在P4, 係本地讀傳統學校, 應該算係神校其中一間。讀得好吃力。成績亦好差。我哋有意等佢讀完小學送佢 ...
其實好多小朋友都好相似,中文差,無信心,沉迷打機我仔剛剛9月就過左英國讀year 7,距自細中文極差,所以應響埋其他科表現,但距對英文有興趣,而且表現良好
所以我都係距p4,p5時計劃比距去英國寄宿,當時都有幾樣考慮,根據重要性排
1)距本人意願(距吾想就無得迫)
2)經濟考慮(基本上寄宿學校收費都差不多)
3)學校規模(人數太少就可能比較悶)
4)寄宿人數比例(同上)
5)學校成積
6)學校位置
手上有d資料就找大大小小升學agent,早兩年又吾可以過去學校參觀,又無大型升學展覽,只能網上找資料加上agent推薦

而家讀左半年,首先吾洗讀中文,對我仔整個學習就變得容易,然後我覺得英國教育比較著重參與,會鼓勵嘗試,所以個仔信心感覺強左
之前都考慮過不如留翻d錢比首期買層樓比距,但讀左半年覺得有機會就應該試下,將來既事就將來再算

都係老土d甘講,錢洗左仲可能搵得翻時間過左就翻吾到轉頭
我諗小朋友讀書時代應該比個最合適既環境距

Naughtymom 發表於 23-2-23 07:16
請問你小朋友依家Y7係讀邊間呢?是prep school嗎?佢有無homesick? exeat week 佢是去homestay?
各方面習 ...

距果間吾係prep-school,year 7已經係最細,除左頭兩日有少少吾習慣,之後就樂不思蜀

half term一般同學都係去host family,都無咩問題,
我就拜託朋友照顧個仔,就放心d

上面講到兩日就樂不思蜀,我估好大部分原因係識到朋友,
我仔學校算大校,有接近一千人,而且寄宿率超過九成,所以平日宿舍生活都好熱鬧,就比較易適應

‹ 上一主題|下一主題