用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人可以幫下我!!!
go

有無人可以幫下我!!! [複製鏈接]

我想仔仔將來考男拔,英華...等名校.現在在hkps讀,佢都開心,兩文三語已經學得好ok.現在kv收了佢.我們是否應該轉校???等kv教深d,等將來考名小有利??還是根本無關係??照比佢在hkps讀就算呢???我應該點做??請過來人指教!!! thanks x1000000000000000000!!!
   0    0    0    0

原帖由 Annngan 於 10-12-17 00:31 發表
[quote]原帖由 jcmchan 於 10-12-16 14:03 發表
請問你仔仔多大,讀緊K1定K2呀?

我小朋友明年升k1 .現在在hkps讀 .

******補充******
  小朋友性格好定,看書,寫字,都好喜歡,記性又好,唔係跳上跳下個類小朋友,總之比一個"定"字佢!!不過又好開朗成日唱歌,唔怕陌生人,9個月時已經講出成句句字.有語言天份,現時已經兩文三語好OK,無問題!!
由於佢語言天份好,所以在佢考N班時,我都一定選擇重兩文三語的學校,在HKPS已經返了幾個月,見佢又開心又OK,老師都說佢語言天份好高,現時KV又收,我地應該如何選擇???比佢返KV,日後爸爸可教英文,爸爸在外國大,媽媽可教普通話,媽媽在台灣大,不過擔心佢的開朗性格及唔怕陌生人的性格會減少!!!???(因為我深信是HKPS教出來的),如果比佢返HKPS....小朋友是否又學少左D咩野而父母在家又唔懂得去教的呢????請問如果係你地,你地會選擇KV OR HKPS??家人及我都好擔心選擇錯.........影響個B一生!!將來找小學一定會偏名校,私校,直資! THANKS !

原帖由 easybring 於 10-12-17 10:13 發表
I know one HKPS parent to let her son to study 2 kg.  Lunch in car.  She said some of HKPS parents are doing the same.  I think HKPS parents are "谷". really?

讀兩間???有人建議過我,不過我唔會啦...小朋友太辛苦了.hkps是否谷??好似有少少....
‹ 上一主題|下一主題