用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃大仙國際優質音樂小學校風如何??
go

黃大仙國際優質音樂小學校風如何?? [複製鏈接]

咁就要睇下你信唔信優質的音樂教育可以幫到小朋友的智能發展.
其實何為天份? 如果天生對音樂抗拒, 咁就真係唔太適合呢間學校, 但係, 唔係人人都需要音樂既咩?

原帖由 ShinTeresa 於 09-5-4 14:42 發表
我去聽個佢地個簡報會 好主重music 樣樣subject都可以link去music個方面 我concern 係if個小朋友根本對music都冇天份 冇興趣 會唔會唔係好岩讀 再講 我覺得入左佢地既小學 一定要讀埋中學 唔係同出邊既中學係咸接唔 ...

校風很好。
原帖由 vickylyy 於 09-4-29 22:35 發表
黃大仙國際優質音樂小學校風如何??大家知道嗎??

學校行本地課程,現在的學生考會考及高考,明年的中四開始行新高中,即所謂的334,考新的中學文憑試。

校長亦曾經放過風,稍後會研究推IB課程 (我就覺最好唔好)
原帖由 vickylyy 於 09-5-6 15:46 發表
多謝大家回應.
又想問下,中學考的是否334學制下的本地試??會唔會考一些國際公開試??

08年11月中一收生家長問答會時講的.

不過我要強調, 校長當時只是輕輕帶過, 說會研究一下, 並無保證話會搞, 無任何承諾, 所以亦無家長跟進提問.
原帖由 jlam 於 09-5-7 15:16 發表
我都想知, 幾時講過會搞IB架??  我未聽過呀, 幾時既事?

是否冇外籍老師?現在沒有

一班有多少個學生?30人

是否係中文學校(只有英文堂用英語授課)?小一開始以英文教數學, 小四開始以英文教音樂欣賞, 中一開始大部份科目以英語任授課
‹ 上一主題|下一主題