用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請教, Kwik Maths 和 指心算的分別?
樓主: WikMa
go

想請教, Kwik Maths 和 指心算的分別? [複製鏈接]

原文章由 WikMa 於 08-7-21 14:58 發表
請問兩者之分別為何?  好像很類似, 但收費就差很遠?   請賜教!  謝謝!

Hi WikMa

指心算是從史x收衍生出來的數學課程,重點是開發小朋友的腦筋,訓練小朋友的大腦潛能,並不是全面針對學校數學科的計算。
可參考以下網址: http://www.imqs.com.hk/

KWIK Maths是教小朋友用方法計算數學,強調用方法計算比沒有方法計算的學生計算強勁幾倍!
可參考以下網址:http://www.kwik.com.hk/

希望幫到你!

原帖由 marcuschaumama 於 08-11-25 23:38 發表
My son is 5.5 years.

Anybody know any course in Kornhill or Taikoo Shing for 珠心算 or kwik maths ??

Many thanks

Marcus Mama

學珠心算主要目的是學習數學計算概念,藉腦中影像開發大腦潛能。
KWIK Maths主要目的是學習用方法計算。

幼稚園學生主要學習基本數學概念,然後學習數算(counting)
小學生p1-p4的課程,主要是訓練小朋友加減乘除混算能力。

你的小朋友5.5歲,我想是k3的小朋友吧?
如果你想停留幼稚園階段—報珠心算!
如果你想預早學定小學混算—學 KWIK Maths!

原帖由 marcuschaumama 於 08-11-27 13:31 發表
Hi ssaa,

Thanks for your explanation !

Do you know any centre for KWIK maths in Hong Kong East - Sai Wan Ho, Tin Hau, Quarry Bay ?

Many thx.

Marcuschaumama

我小朋友旺角學。

港島區就唔知有邊位好導師。

不過我又覺得唔駛太介懷邊個老師教。
因為佢運作以加盟形式運作。
即係話老師收入同佢教得好唔好成正比,所以通常都教得好好。(好似教我個仔老師咁,一個鐘搵成六、七百蚊,點會唔比心機教?)

原帖由 marcuschaumama 於 08-11-27 13:31 發表
Hi ssaa,

Thanks for your explanation !

Do you know any centre for KWIK maths in Hong Kong East - Sai Wan Ho, Tin Hau, Quarry Bay ?

Many thx.

Marcuschaumama

再補充:係兼職每小時都有咁收入,而收入又同學生人數掛鉤,所以通常老師都教得唔錯。

我有朋友細路係將軍澳、馬鞍山都學得唔錯。

原帖由 WikMa 於 08-8-11 17:00 發表
同意! Kwik Maths並未顧及在 logical thinking方面, 只是想孩子計數快些及build up 對Maths的自信而已! 如關於logical thinking, 有何課程介紹?

上門教我有興趣呵, 老師教得好嗎?  價錢如何? 可否PM資料給我!  謝謝 ...

若果想學好 Logical Thinking,最緊要搵到個好老師!
因為好老師先至能夠將 Logical Thinking 概念講解得透徹明白!
至於課程,坊間好多補充作業都編排得非常之好。

即係話:搵一個好數學老師上門補習數學就最實際!

原帖由 Josa 於 08-7-29 07:28 發表
邊樣好o的??

易學o的??

邊度有o的課程資料???

邊樣好就睇大家想要乜。
如果想幫自己幼稚園小朋友啟發一計算,學珠心算無防。
如果想幫幼稚園或者小學學生學習用方法計算四則混算,令到小朋友計算一子提升幾倍,就可以報 KWIK Maths。

至於邊樣容易?肯定係 KWIK Maths。
因為珠算要將算盤影像打入腦海,一都唔易;令外口訣又數以十計,更加唔容易。
KWIK Maths用手指作為計算工具,極容易掌握;令外計算方法得四個,所以係好易學。

我個仔報讀 KWIK Maths時,個導師承諾話我個仔學 12堂之後就會學哂小學生所有多位加數,仲會勁過以前三四倍。依加學,真係得!

原帖由 Ellensu 於 08-12-8 23:27 發表
can you let me know your teacher in Mongkok?

My son's teacher is Miss Chan ( Keldy ).

You can call her mobil phone directly.
The number is 9344 7708

She is realy very nice.

原帖由 Ellensu 於 08-12-8 23:27 發表
can you let me know your teacher in Mongkok?

呀!令外要提提,佢禮拜六班好似爆哂!

原帖由 yancw 於 09-1-8 11:27 發表
Hi ssaa,
學Kwik Math, 通常幾多人一班?

3-6 student per one class.

原帖由 yancw 於 09-1-8 11:27 發表
Hi ssaa,
學Kwik Math, 通常幾多人一班?

我個仔個班有6 個人。

原帖由 fatsin 於 09-1-9 14:58 發表
想請問 kwik maths 幾歲可以開始學呀?

幾時開始學 KWIK Maths 並不是以年齡區分,係以歲數區分。

通常 K2 下學期小朋友就可以讀 KWIK Maths 。

但如果你小朋友讀 K2, 學校又以遊玩式教學,就最好 K3先至好讀。

不過就算 K3 至讀都唔遲,因為佢 12 堂就學哂小學生所有多位加數,仲會比一般小學生計算能力好幾倍。所以都唔算遲!

原帖由 囝囝2000 於 09-1-13 12:06 發表
Kwik Maths, 學林, 公文數, 邊樣好 ? 如果想佢心算好, 學邊樣好 ?

你所指心算,係唔係指計算 (caculation)

原帖由 囝囝2000 於 09-1-13 09:35 發表
Kwik Maths 是吾會比公文數好 ?

唔可以純粹講好與唔好。

其實兩樣分別係學習模式唔一樣。

公文係靠大量習作,博命做、係咁做,做得多就熟。

KWIK Maths 係教小朋友用4種方法計數,有方法自然學得容易。
‹ 上一主題|下一主題