用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學有什麼壞處?
go

留學有什麼壞處? [複製鏈接]

唯一的壊処是忘記中文、将来好難係中国/香港立足。 不過我個女真係好吾LIKE中文、nothing I can do.

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

亮燈 發表於 16-7-28 21:22
咁就叻仔喇!因為台灣人講華語係好斯文、好好聽架!唔似D中(国)人講普通話咁粗魯、咁冇禮貌!
記住 ...
我非常賛成。 我D国語、都係係外国読書時同台湾同学学的。温柔好多。 但主要我対国語有興趣、才学到的。 我個女対中文係避得就避、所以在這方面我没有期望。 対、天大地大、我誠心希望女児可以不用説[普通話]都可以earn her own living.  我就老懐安慰了。
Mighty
自分に負けるな!!

Fionyiu 發表於 16-7-28 17:54
多謝各位回覆!如果在當地,小朋友上課前突然覺得身體不適,如面青,頭暈,肚痾,可否請假一天,留在宿舍休 ...
我個女間学校就不太賛成学生自己留在ROOM休息。 有事一定要見NURSE。 厳重点可能係医療中心休息、有NURSE看住。 間間学校安排不同、可以直接問学校。 
Mighty
自分に負けるな!!

skIII 發表於 16-8-1 16:49
好睇個別學校,好的公立學校同香港一樣,好多人爭,除左要睇居住地點,仲要考入學試,真係會比私立學難入。 ...
Some non-selective state boarding schools are also good.
Mighty
自分に負けるな!!

亮燈 發表於 16-8-5 17:15
即係如果你想在外國發展,你自然會想個辦法。而中文方面,你睇下依家政府發出既中文文件、電視台既字幕、報 ...
Totally!! 中文不是中文、英文又吾得。 様様野都是以大陸中文為藍本、、、、 [拆遷] 是個好例字、這是大陸中文、香港是説[遷拆] 亦都logical、当然是遷完才拆。 例子真是多的是。
Mighty
自分に負けるな!!

dlam141231 發表於 16-8-9 13:56
大陸在廿,三十年前也許有以上所說的情況, 但這廿年來, 改變已很大.  

丈夫的大姐, 她夫家在廣州有两個物 ...
中国之大、不同省分有不同処理方法、可能広州同上海比較「文明」点也不定。 但総知希望大家不要以大陸中文作藍本就好了。
Mighty
自分に負けるな!!

上海好住嗎? 

Mighty
自分に負けるな!!

dlam141231 發表於 16-8-15 10:16
這個讓我答吧.  我對中國歷史及詩詞和藝術都有著濃厚興趣, 在上海居住两年, 很有另一番體驗.  大部人去過 ...
非常詳細、謝謝。 絶対不是CHALLENGE楼主、楼主現在是旅居、還是長住香港?如是後者、香港有何籍得留恋之処(真心問).
我是小部分香港人、一早已知香港並没有甚麼優勢、部分是人本身問題、部分是政府問題、現今政府太想将香港変成像中国的一部分、反而令到香港喪失本身独突之処。 非常可惜!!
我有個朋友、在上海住了10年左右、家族生意来的。 但生小朋友後、決定譲小朋友回来香港読書、原因都大概是対中国各方面的不信任、当然食物是主要原因之一。 剛剛做完全一個展覧会、来的有香港人、外国(西方)人、大陸人、純個人感受、一般西方人都有礼貌的査旬、香港的也大部分不錯、ABC/BBC就有礼貌之余、好似好開心的、大陸的就、、、総是[我会買好多、你可以便宜多少]、那種財大気粗的感覚。 地方来的最差、北京的就有品好多。

Mighty
自分に負けるな!!
‹ 上一主題|下一主題