用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦
樓主: janetngan2
go

^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦 [複製鏈接]

patBmom,

你今日都係去學校接囝囝放學呀   係喇, 我都認唔到你添 ::" />:" />   你去學校睇吓d 相啦. 我見到 video 入面 有 samuel  .....

[ 本文章最後由 Michelmcy 於 07-9-27 01:05 編輯 ]

yes

[ 本文章最後由 Michelmcy 於 07-9-26 02:53 編輯 ]

janetngan2,

我有打電話比學校架, 係同學校職員講o既, 咁果位同事都話無問題, 又係果日上車返學前, 都有同果位姨姨講左,  都會發生咁o既事.  

oscar媽,

蘇老師佢都話收到張便條, 當時係佢自己走出學校門口親自同我講話"唔記得", 事實上我無"屈"佢呀.   如果下下都寫落手冊度, 邊有咁多位寫呀   而且寫 memorandum 有問題咩   好多學校同家長都係咁溝通喇, alex 以前讀 nursery 果間都係咁. 白紙黑字寫明都有問題 而係開學果日, 係我自己攞d回條出來交比負責o既老師, 邊個收左, 我就唔記得喇. 如果一間學校o既行政咁混亂, 叫人點放心比囝囡去讀呢 :cry:  >>> 希望越大, 失望越大 <<<

我實在氣難下, 並非向你發火, 如有得罪, 請見諒.

oscar媽,

今年年頭, 我屋企樓下發生火警, d 濃煙攻左入我屋企, 我都要即刻閂窗離開.  咁如果有再次同樣意外發生, 咁又有家歸不得, 我想去學校接囝囝放學, 但係當時係上緊堂, 又唔可以當時同負責o既老師講電話, 只係講比職員聽, 萬一又有人唔記得, 比左囝囝上車, 咁點好呀

原文章由 patBmom 於 07-9-23 01:09 硐表
Michelmcy,
你唔好咁嬲啦,
因為事情都發生咗,
應該諗辦法去避免有下一次,
所以我覺得應該同校長反映吓,
等佢同啲老師一齊去改善吓呀!:D

所以我覺得學校應該要 setup 一個更完善的通報機制, 唔可以要求d家長喺非上堂時間, 先可以同果一組o既班主任講囉, 咁點得架, 有突發事情點算呀? 等得個老師去聽電話時, 可能家長有時都等唔切電話喇, 好似打 999 咁, 唔通仲要搵其中一個負責人聽電話咩

原文章由 Michelmcy 於 07-9-23 01:20 硐表

所以我覺得學校應該要 setup 一個更完善的通報機制, 唔可以要求d家長喺非上堂時間, 先可以同果一組o既班主任講囉, 咁點得架, 有突發事情點算呀? 等得個老師去聽電話時, 可能家長有時都等唔切電話喇, 好似打 999 咁 ...

各位媽咪,

請大家留意我上一個 message, 我係話一個完善o既通報機制, 我明白老師在授課時, 不能接聽電話.  但負責接聽電話的職員一定要通知番所屬老師囉.  另一方面, 我睇番開學時派的"家長需知", 裏面有提及<每天打電話時間>, 囝囝係返下午班o既, 佢每日上車時間係 12:43, 但學校set o既時間係 12:15-12:45 or 4:40-5:10.................  中午果段時間, 啱啱係準備囝囝換衫返學&等車o既時間, 跟住已經係放學o既時間喇, 咁叫人點打電話比老師呢 我明白老師都需要休息時間, 但我相信有很多學生是需要長途拔涉去返學的, 中午果段時間實在係無乜可能讓子女讀下午班的家長可以跟老師攀談囉 (working mom 例外, 但我係全職媽媽). 另一段時間已經係放學時間喇, 唉, 有d家長又係要準備出門接囝囡放學......... 唉, 我都唔知點講喇

oscar媽,

蘇老師跟我 say sorry 時, 黃校長是不在場的.

pinkcheung,

絶對明白你的心情 :-|  希望 sunny 仔快d好番, 精精神神健健康康   不如你向學校申請, 自己帶茶點返學仲好, 唔怕一萬, 至怕萬一嘛. 另外, 好似 oscar媽話齋, 索性每星期都寫落手冊度or用電腦印n張貼落手冊通訊一欄, 包無甩漏喇卦.

[ 本文章最後由 Michelmcy 於 07-9-24 00:09 編輯 ]

原文章由 patBmom 於 07-9-24 00:04 硐表
今日梁森去參架咗第一組下午班芷悅同學既生日會,
玩得好開心,
直頭當自己開生日會一樣.
生日會上仲見到幾個同學仔同媽咪,
大家都傾咗好多關於學校既野,
希望多啲呢類活動就好喇!
因為小朋友有得玩有得食,
大人又可以 ...

patBmom,

好戥你地開心呀   但我一早約左朋友帶d小朋友去op, 所以去唔到, 下次再有 b_day party 時, 我一定會去的

Oscar媽,

我想問下創價o既老師會唔會主動替小朋友著外套/冷背心架   因為近排天氣開始秋涼喇, 但讀下午班o既小朋友會在中午時份等褓姆車, 天氣固然不會涼啦, 但回到學校後, 會有冷氣, 小朋友很容易著涼喎 而且我囝囝有少少貧血, 容易手凍腳凍, 如果唔加衫咁就好易"中招" (其實我由開學至今, 每天都會在他的書包裏面, 放了一件冷背心), 又或者佢地會唔會調較冷氣o既溫度呢   抑或索性唔開冷氣, 只用 fan coil 呢 如果佢地係唔會的話, 係咪都要寫落手冊度要求呢 就正如未來呢幾日會落雨, 雖未至於要著冷外套/冷背心返學, 但學校會開冷氣嘛........

patBmom,

你果幅大頭相好靚喎 samuel 好型仔呀 係邊"樹"影架

原文章由 patBmom 於 07-9-24 17:49 硐表

同意呀!
而且唔單只小王子popo媽咪年輕貌美,
就連小王子婆婆都勁年輕貌美呀!
真係嚇咗我哋幾位媽咪一跳呀!
而且仲突然覺得自己好老添!

希望快啲再有其他媽咪同你哋啲仔女搞生日會啦,
到時我同Samuel實第一時 ...

hehehe, 搞到我都好想八吓添   有無相睇呀 : pm 比我睇睇啦

原文章由 LucasA 於 07-9-25 15:52 硐表
Oscar媽

你好! 我是新加入的成員, 本人的女兒現就讀SOKA K3,我想發表一下關於Michelmcy 的言論, 首先我很讚同Oscar媽你那樣客觀的分析及處理,當然Ms So是有責任, 但對於Michelmcy的膚淺及無禮的評價實在看不過眼才 ...

真搞笑, 咁多新加入會員o既 :

1. 怎能夠評價老師的外表?

請問呢位 LucasA 新會員, 你喺我邊段出o既post中, 發現曾經評論過佢o既外表呢 唔明噃, 有咩

2. 我想信大部份就讀SOKA的小朋友家長都不會希望上堂的時候給
中斷及打擾.

可能你未睇晒我出的 post 喇, 我都講左亦申明唔係要上堂時打電話比老師喎, 我希望學校可以改善一下啫. 唔該你睇晒我出o既post 先黎鬧人喇 :tongue:  

3. 等待上校車的時候也可以用手提吧?

hahaha, 一邊等車, 一邊講手提, 真係港人o既特質, 喺條街講電話, 環境又嘈, 都唔知聽唔聽到對方講野 又或者唔通講講下o既時候, 見到車o黎喇, 就快快收線, 可能仲未講完噃. 又再打多次囉 : 真係煩死d老師喇...

4. SOKA是一所包容的學校, 如有問題應該直接地向老師查詢.

我有無同老師溝通過, 唔需要通知你.

5. BK是給予家長們交流意見及心得的地方,而並不是講是講非的地
方.

而家我地呢班 k1新媽咪就係响呢度傾偈, 交換吓意見, 竟然會有d k3學生o既媽咪走入來話我地講是講非.

我囝囝都係新生, 當然未熟悉創價o既運作喇, 各位新生媽咪都係响呢度提出一d我地遇到o既問題, 希望學校可以正視吓啫, 如果一味覺得創價已經"好到加零一""無懈可擊"的話, 咁我都無野可以講喇. :tongue:

原來創價只願意聽讚美的聲音, 不願意聽批評的聲音

[ 本文章最後由 Michelmcy 於 07-9-26 00:20 編輯 ]

oscar媽

麻煩你出黎主持一吓公道丫 我呢個新生媽咪無端端比個k3媽咪鬧, 又話我講是非, 究竟我講左d乜野是非令到佢咁慶

patbmom, janetngan,

我今日都去左 megabox 呀, 個月亮星星佈景好靚呀 我都同囝囝影左幾幅相

原文章由 janetngan2 於 07-9-26 01:34 硐表
你就好啦,我原本今日都想帶個女去,點知佢琴晚昨病,所以今日同佢去左睇醫生:cry: 係呢,你有無帶仔仔去play room玩呀?我好想知個play room係咪真係好大?

哈哈, 講真, 我都唔知個 play room 係邊   我每次都係同佢响9樓果度比佢玩"sir"滑梯同埋跳跳跳 果度有組燈箱(假天花&地下) 有好多種顏色, 每跳一下, 上下燈箱都會一齊著燈,又有音律彈出黎, 好得意架 : 不過今日壞左, 又唔著燈又無音

janetngan,

冬季校服方面, 我諗住會買一套校褸/裇衫/短衭, 冬季運動衫, 開學前已經買左一套, 遲d會再買多兩套, 因為囝囝個底子都係屬於麻麻地果隻.

原文章由 patBmom 於 07-9-26 02:30 硐表
小王子,
我會買新既校服架,
因為我本身好怕二手野,嘻!
我諗冬天都會俾囝囝著多啲校服,
因為我都覺得好靚呀!:D

Janetngan2,
我都係去咗Michelmcy講嗰度9樓買童裝嗰層,
係有啲滑梯俾小朋友玩,
同埋啲店鋪係 ...

patBmom,

真係好多謝你o既介紹呀 我今日去到時, 仲啱啱過左時間, 無得撈冰皮月餅添 無錯, 大家k1媽咪繼續交流 哈, 仲有一樣同你好似, 我都好怕2手野

[ 本文章最後由 Michelmcy 於 07-9-26 02:41 編輯 ]

原文章由 DOROTHYFAN 於 07-9-26 22:25 硐表

昨晚係TV發現EMAX有個兒童玩樂區,今日走了一趟,抵過冒X樂園既波波池,SAT/SUN $10 可以玩1-2小時,WEEKDAY $5 可以玩3-4小時.

係呀, 囝囝之前去過一次, 已經覺得好抵玩. 喺中秋節果日又去玩喇, 當時連埋佢只得3-4個小朋友, 好似包咗場咁 真係好抵玩

原文章由 janetngan2 於 07-9-27 01:03 硐表
Michelmcy, DOROTHYFAN :又幾抵玩禾 ,好...過幾日帶亞女去玩下先~
到時唔知會唔會重有月亮影相呢?

真係好抵玩o既呢 呢度係响 E-MAX 架, 至於要影月亮就要去 MEGA BOX 啦

[ 本文章最後由 Michelmcy 於 07-9-27 01:23 編輯 ]

janetngan2,

要喺德福坐 shuttle bus 過去 E-max 同 Mega Box 架   不過, 果日我地先坐車去 E-max, 玩完之後, 就行過去 mega box 果邊, 大約15-20 分鐘左右喇 (仲要係 daddy 抱住囝囝, 因為佢已經玩到好攰 ), 其實 mega box 外牆紅噹噹離遠都會見到, 可以行去架. ::" />

[ 本文章最後由 Michelmcy 於 07-9-27 02:11 編輯 ]

hi_baby,

聽日小朋友返學帶書包就得喇, 29/9 星期六o既幼兒班家長會家長們就需要自備環保袋, 因為有文件派發呀
‹ 上一主題|下一主題