用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york vs sc
樓主: 2009cutiebaby
go

york vs sc [複製鏈接]

唔知以為 dad 係幫 sc 廣告公司....... 明眼人都睇得出..... ( 過路人, 明年仔仔將會入 york int' k1 )

我覺得每間學校收學生都有佢地既心水, 我相信自己既小朋友既能力, 最後YORK 收左佢, 我都知YORK 收好多學生, 感覺上好似乜人IN 都收咁, 但係總好過個堆只收醫生, 教師, 名校生既家長丫...

自己有朋友讀緊某D學校, 佢自己都係醫生, 佢都話班內著左 4份1既家長都係醫生, 都未計其他專業人事... 咁呢D學校又算係咩呢...

爸爸話今年去IN 完咁多間之後, 感覺真係大同小二, 何需五十步笑百步呢

全部都係商業既除非去讀學卷, YORK 自己搞埋D 興趣班比小朋友JOIN, 又唔係迫家長必要JOIN, 更何況其他幼稚園既家長好多都會帶小朋友出去報其他COURSE啦, 我相信YORK自己覺得有能力搞好個班先會開, 當然報唔報係家長自己決定啦, 唔係咁既咩? =.='''

回復 122# sumaggie101 的帖子

我小朋友出去玩playgroup, 咁岩同一group 有家長係個間幼稚園既用家

我同佢提過我有in 呢間學校, 佢就同我傾計個陣問我覺唔覺係呢回事, 佢唔話我知佢小朋友個班係咁既情況我都唔知原來係咁, 咁岩我自己有朋友既仔仔and囡囡同佢係同一班, 近來先知原來大家係同學仔, 而佢地都係一樣做醫生, 咁佢地用家都會講起呢個問題唔出奇丫, 我只係將佢and 我個fd 既情況講出黎

我亦明白幾千人去選, 有首選係好正常, 不過似乎佢地選擇方法唔係睇小朋友咁簡單

我最唔明係, 點解而家收生係咁會... 難道因為幾千人去爭位既關係? 有d 學校由入去到出返學校門口, 都唔洗15 分鐘, 有d 要成個鐘, 唔係in 過以上幾間學校都唔知原來分別咁大
‹ 上一主題|下一主題