用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 機票幾錢
樓主: AS-Ma-Ma
go

機票幾錢   [複製鏈接]

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-11-6+10:09+Dire

原帖由 bb360 於 15-11-06 發表
好勁呀你。但上機後一個鐘通常派餐, 你吃不吃? 不吃我也會因太嘈訓不到。
...
吾食。

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-11-06+發表Di

原帖由 亮燈 於 15-11-06 發表
是否坐BA?
Yes BA. But I think CX and VS provide same schedule flights

引用:BA出左新優惠,+平左好多!e.g.+8月2x日出發,

原帖由 3b 於 16-01-11 發表
BA出左新優惠, 平左好多!
e.g. 8月2x日出發, 9月頭回程, 連稅只需要$8,367
Oh really? I checked mid oct term break tickets last week, BA was a few hundreds more expensive than CX! Both $8,xxx though!

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-01-11+發表BA出左新

原帖由 Ruby1219 於 16-01-11 發表
Oh really? I checked mid oct term break tickets last week, BA was a few hundreds more expensive than ...
Just go online and checked again, it's back to £9xx la! And strange that it's £2,xxx if search in their mobile apps!!

引用:Quote:Ruby1219+發表於+16-1-11+09:29+Just

原帖由 3b 於 16-01-11 發表
估唔到暑假可以8仟幾就買到直航, 請問BA是否平價機票不能劃位, 貴價就可以?
...
BA 劃位要加$,除非高級會員。阿仔剛做咗Bronze member, 7日前可劃位。

3b 發表於 16-1-11 11:12
大約要坐幾多次來回才可以升做bronze member? 7日前可以劃到aisle seat嗎?
好似每單程有35個tierpoint, 要300個tierpoint升一級,即係要9個單程,阿仔舊年有一次單程係premium econ,所以4次來回就得.但黎緊呢年暑假坐virgin, 十月坐CX,應該冇得升級,吾知會吾會降級!

引用:請問BA是否在Heathrow+Airport+terminal+5,

原帖由 3b 於 16-01-12 發表
請問BA是否在Heathrow Airport terminal 5, 而CX在terminal 3?
Bingo

引用:Quote:Ruby1219+發表於+16-1-12+11:45+Bing

原帖由 3b 於 16-01-12 發表
我嘗試幫阿仔登記做會員, 但要18歲才可以, 你怎樣申請?
開household account

3b  Thx!  發表於 16-1-13 09:06

I just searched on skyscanner too. my son's schedule is Dec 8 - Jan 2. also $7,8xx for Virgin and $8,7xx for BA. Same as you I prefer BA for my son for membership privilege. Is skyscanner reliable?

引用:Quote:原帖由+walter0723+於+16-02-14+發表

原帖由 DKmum 於 16-02-14 發表
聖誕節d飛最貴同最紧张,其他可以睇定d!第一年乜都5識,揾agent 訂飛,宜家熟左就自己上網睇啱價就訂!

...
Same here! 我都係開始時搵agent quote 同reserve 哂一年機票。第一套同阿仔開學機票CX 要$14,xxx,但當時吾識自己搵,硬食咗。
之後自己上網格價,首先轉買倒頭飛,每次check 晒CX, BA and VS, 基本上一見$9,000 上下就扑🔨!因為經驗係阿仔學校假期d機票8、9千已經好抵。
我自己飛過去就會用阿仔dmileage 換飛。😁

引用:回覆+DKmum+的帖子 我女兒坐BA坐了幾年,

原帖由 andyng2014 於 16-02-22 發表
回覆 DKmum 的帖子

我女兒坐BA坐了幾年,票機都OK,今年加票價很多,
我地今年Dec15/Jan16, Mar/Apr 同Oct 倒頭機票都係買BA, 都係8、9千蚊. Jul/Aug 同Dec16/Jan 17 就買咗VS 同CX, 因為BA 貴。

jj_hk  Did you buy all the rickets via Skyscanner? Trustable?  發表於 16-2-23 13:59

引用:回覆+英子+的帖子 唔一定,睇您坐乜airlin

原帖由 Taimum 於 16-03-12 發表
回覆 英子 的帖子

唔一定,睇您坐乜airline, 我就3萬內,全不是學生票,阿哥第3年啦,之前無改過機票,今 ...
我so far 都冇改過機票。每次來回直航8、9千或以下我就book.
上次二月返英程機好驚險!我原來憨居居book 錯日子!臨上機個下午先發現!即刻改要比£250! 不過有位都算不幸中嘅大幸!😅

引用:回覆+dondon1215+的帖子 我上星期直接打電

原帖由 dorame 於 16-03-23 發表
回覆 dondon1215 的帖子

我上星期直接打電話去官網買,因買young adult, 要經電話人手訂。 ...
我不嬲自己直接上網用信用卡買,阿仔16歳,算Young adult ?

dorame  BA - age 12-15 are young adult.  發表於 16-3-23 12:42

引用:回覆+DKmum+的帖子 機票一向是海鮮價,所

原帖由 scso 於 16-05-01 發表
回覆 DKmum 的帖子

機票一向是海鮮價,所以要常check住,見個價差不多就要快買 ...
Yes! 我見直航$8、9千就買,跟住吾check 㗎啦!而家等緊Virgin 出埋2017 Easter 價錢。我地d學校假期永遠排吾到靚價!

‹ 上一主題|下一主題