用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?
樓主: rubycourt
go

係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 17-10-10 07:50
樓主一路話有機會入香港医,因成績好?成績好可以入,同孩子有興趣又夠分入是兩回事
...

我諗樓主女兒是也有興趣讀醫?
我很反感那些父母一見孩子"讀得"就期望甚至要求孩子讀醫!甚至聽過有孩子自己覺得考到咁高分唔讀醫好"嘥"所以選醫科但讀了一年要轉科。
這是什麼價值觀!
醫生是好神聖的工作,影響很多人甚至家庭的健康和幸福,如果不是真的有心,請不要為了金錢地位而揀!

3b 發表於 17-10-10 13:31
即是預大學費用跟中學寄宿私校費用差不多就可以?

係,預鬆啲好啲。我仔報materials science/engineering, 五間大學嘅2017tuition fee (college fee of Oxbridge, accommodation and living cost 另計) 由£20,470 - 27,750.

humble123 發表於 17-10-10 17:57
不過一月出 conditional offer,二、三月要申請呢的獎學金,有的又要寫文又要 interview,同一時間又要準 ...

想問呢啲獎學金係咪都要喺響港讀中學考入英國top U?

如果小朋友已經響英國就無資格?

humble123 發表於 17-10-10 18:39
記憶所及應該全部都係要係香港讀中學,包括香港政府卓越獎學金既 undergraduate program 都一樣,係去到 p ...

真係好慘,年年交咁多稅但我個仔一啲免費或者資助教育都無享受過。

brother4 發表於 17-10-10 18:48
香港學費同英國人學费差多少?

我無留意呀,得個恨字

MC1128 發表於 17-10-10 22:42
怡和獎學金不必要在港讀書

too bad, 阿仔已經submit 咗application to UCAS 但唔係怡和指定個幾個colleges.

noel2010 發表於 17-10-13 22:52
是否頂占大學的學費才咁貴?一般見Emgineering 萬多磅一年學費。牛津生活費都不平。 ...

我仔報materials science/engineering, UCAS 五個choices 入面最平嗰間都要£20,xxx tuition fee一年, 未包衣食住行!

PenguinQQ 發表於 17-10-13 22:53
嘩!Engineering 的学费好贵呀!不過你呀女讀得咁叻叻,呢d 學費都係抵俾嘅!
...

應該因為佢包好多labs 同equipments.

etoile 發表於 17-10-14 21:50
但係我未有樓呢!只有兩袖清風!

ruby1998 講得啱,你囡囡入到Cambridge 仲要係香港嘅大學唔耍家嘅科,咁真係值得支持嘅,應該話好難唔支持囉,完全負擔唔起就無計。

我個case 如果阿仔返嚟香港讀我就唔做都得,但佢想讀嗰科香港啲大學根本無得讀,要master 先有。報香港嘅大學只可以退而求其次揀一科無咁有興趣嘅科,咁我都要支持佢,希望佢考入英國心水嘅大學,不過我要起碼捱多四年囉。

etoile 發表於 17-10-14 22:48
你都係捱多4年啫,我仲有個細囡....。

咁又係! 我成日話佢大學畢業daddy 就養我唔養佢啦!

etoile 發表於 17-10-16 16:55
仲要努力賺錢回報父母!

呢個我唔會預啦,佢搞掂自己已經好好。

etoile 發表於 17-10-16 22:15
個心係咁諗,但係口頭上都要俾D壓力。可能將來要佢幫手供樓呢!

哈哈! 你講中咗! 我把口係叫佢要養我同唔好指意我哋俾層樓佢㗎,不過姑姐話我當佢咁蠢?得佢一個唔俾佢俾邊個

etoile    發表於 17-10-16 22:23
‹ 上一主題|下一主題