用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS + non-JUPAS 2018
樓主: Ruby1219
go

UCAS + non-JUPAS 2018   [複製鏈接]

MMChan 發表於 18-2-3 13:58
Oxford replied that no need to re-sit for the qualifications already achieved.Further attempt would  ...

Good. Your son's hard working-ness and persistence are really admirable

Ruby1219 發表於 17-9-22 14:20

有無爸媽同我一樣, 仔女而家響英國upper six, 報緊明年入大 ...

想問下過來人爸媽,而家如果已經知道會firm 邊間英國大學,大家會幾時安排開學行程同買機票?洗唔洗等放榜先?
我哋打算同呀仔去開學,早兩星期去歐洲玩下先,然後早幾日去大學附近住,幫佢打點吓先走。
阿仔又未知會唔會去grad trip,所以我仲未買佢暑假英國返嚟&十月飛英國開學嘅倒頭來回機票。。。你哋嘅小朋友有無去grad trip? 通常去邊同埋係咪一放暑假就去?定係返咗香港先?

etoile 發表於 18-2-12 23:23
我哋放咗榜先訂機票。阿囡個grad trip去唔成,班同學仔各有各忙結果搞唔成。
...

咁遲先買機票係咪好貴?
囡囡個grad trip 本來係打算同香港定英國啲同學去?

WeiSB 發表於 18-2-13 11:39
我地舊年照first choice大學訂機票,佢開學前我地仲一齊去左蘇格蘭旅行,所以好早就計劃定所有野,至於grad ...

Thank you for your info!

etoile 發表於 18-2-13 22:23
大學開學比較遲,我唔太緊張,而且係業界長輩幫我出票,比出街買平好多。
原本打算同香港舊同學去日本,大 ...

Oh, 去唔成grad trip 好似有啲可惜。
我尋日無聊check 下阿仔first choice 大學嘅term dates/倒頭機票,Xmas/新年 break嘅BA 直航先$55xx all inclusive!

mamamolly 發表於 18-2-14 16:52
Ruby, 首先恭喜晒!

小小提醒,不過可能你已經知道。睇 oxford term dates 預先買定機票要小心,唔 ...

thank you so much Mamamolly!
very sweet of you!

你講中咗我最初係睇大學website,不過之後check college 嗰個,真係發現college term start 早幾日,term end 又遲一兩日!
我見college 話new students can board on Oct 2, 所以諗住Sep 28/29 就到Oxford 住幾日,幫阿仔打點下啲日用品同熟習下環境,fresher week 開始我哋就走。
想問你囡囡第一個break,即係early Dec至 mid Jan 係stay 哂響香港?定係響宿舍留耐啲?college 會俾佢哋留嗎?

mamamolly 發表於 18-2-14 19:44
孩子年年 winter 都會返香港,因係果邊又凍又無咩野好做,亦唔會揀果陣去旅行。spring 就未必返,可以同同 ...

wow! 非常清楚,好sensible!
thanks!!

etoile 發表於 18-2-15 11:08
佢哋自己唔緊張,咪由佢囉!而家又諗summer去韓國,唔知搞唔搞得成。
正如mamamolly所講,大學term dates唔 ...

haha! 我係為咗慳錢買平機票咋。阿仔都係孤寒型,所以我哋好少改機票,會叫佢就機票囉。

mamamolly 發表於 18-2-14 19:44
孩子年年 winter 都會返香港,因係果邊又凍又無咩野好做,亦唔會揀果陣去旅行。spring 就未必返,可以同同 ...

Mama Molly, got two more questions to ask u from my son.
sent you a pm. thanks!!!

etoile 發表於 18-2-16 18:33
未出發可以免費改日子,如果要俾extra我睬佢都儍!

咁本身張飛應該貴啲?

Candice1128 發表於 18-2-22 17:23
恭喜你,Ruby

thanks Candace!

lui 發表於 18-2-26 13:17
Ruby, 我有D關於GSIS的問題,可以pm 你嗎?

可以
‹ 上一主題|下一主題