用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎? ...
樓主: Siumingtsz
go

有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎? [複製鏈接]

引用:Quote:wloi+發表於+15-9-12+12:17+我女讀女

原帖由 nintendo 於 15-09-13 發表
我朋友當日先揀好學校,早一年summer 一家大細去當地,比個仔上summer program,個仔好開心,問佢下一年去 ...
吓?真係咁就放棄返香港?

同意因為而家嘅家長太care 子女嘅感受而失去大方向同理性分析事情.再加上而家好多獨生子女,慣咗世界圍住自己轉,過份自我中心,會失去同人相處丶遷就丶磨合的能力.抗逆力亦較低,遇到挫折或不如意時往往放大同選擇逃避.反而而家做父母好重要係如何適當地處理呢D情況,吾好一味感情用來事.

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-9-14+20:53+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-09-14 發表

其實會唔會父母太溺愛仔女,令佢心智無應有的成熟程度?
Good to hear!

我個仔就好like 英國school life. 唯一係吾like d嘢食!佢都試過同同學甚至matron 有誤會而喊住香港半夜打比我地,我地都好心痛同擔心,但都只有勸下佢睇開d吾好放大件事,亦要從其他人角度諗下。不過佢從來冇話要返香港。反而係有時佢有怨言或投訴時我地會嚇佢或玩佢大佢,叫佢返黎 。reverse psychology! 而家做父母要鬥智鬥(財)力!

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-09-14+發表同

原帖由 vet 於 15-09-15 發表
上年有留學生冇上機,自殺死左。
吓?haven't heard of this! What happened ?

‹ 上一主題|下一主題