用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

報到. 大家好.
宗教科是否英文? 難唔難?

原帖由 nicoletsui1212 於 09-6-8 12:27 發表
請問小一有沒有課目是用普通話教, 謝謝!

一星期只有一堂普通話

原帖由 mmak 於 09-6-8 20:14 發表
Hi pangpuiyee,

仲記得我嗎??...

宗教科好似是中文教, 難唔難???... 我都想知??

記得! keep contact.
聽聞四年級以上先要上游泳堂, 是嗎?

請問是否要用指定款式的書包?有冇限制? thx

原帖由 lola2008 於 09-6-11 13:42 發表
請問Maryknoll有冇規定皮鞋款式呢?我見昨日連襪都有得買,但冇鞋,係咪即係只要係黑色普通就可以,咁運動鞋呢,有冇規定要純白?

張通告好似話可以著黑or白鞋, 運動鞋就白色. 如我理解有錯, 請更正. thx

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-11 11:10 發表
我尋日去到, 阿女都好開心, 買咗好多嘢,  瑪利諾公仔,公仔冬季校服,頭飾,膠folder等.阿女尋日已幫公仔換咗幾次衫, 夜晚仲攬住個瑪利諾公仔一齊瞓添... ...

我比左$200個女去 pta自己買野, 而我就去校車部. 原來大部份人都唔係41區, 遠至青衣, 將軍澳都好普遍. 個女返黎話d姨姨話唔可以小朋友比錢. 我叫佢再去一次話自己識比錢, 佢就買左一個公仔同一個頭飾返黎. 我話造完校服再去睇下, 佢叫我唔好洗咁多錢.  

原帖由 mmak 於 09-6-11 17:05 發表
係吖, 我都係咁諗, 我到時一定會行多幾個圈先走 ............

PTA D folder 好靓, 想再買多D....

有無家長買咗 八達通套??? .. 靓唔靓 ?? ... 我想買個俾阿囡, 佢鐘意個著校服公仔.

...

有八達通套賣咩? 我唔見有嘅? 我都想買.

我正在訓練個女有分吋地用錢. 自己衡量下值唔值得買. 越早教小朋友理財越好, 等佢知道賺錢好辛苦的.

mmak,
sorry, 張通告我錯手掉左. 請各位上來報料是否黑or白鞋都可以著.

原帖由 mmak 於 09-6-14 12:39 發表
Hello 鎧惠 & Igo,

我囡嗰班啱啱星期四參觀小學, 算好彩... 但佢返嚟話:間小學唔靓, 佢覺得MCS 靓好多...
這個當然啦, 我自己都係被這個校舍迷上了...

BTW, 我地班SC家長好似係依道聚舊咁....

希望其 ...

mmak,
MCS 話不會安排小一預備班俾新生讀.

原帖由 Igo 於 09-6-13 07:19 發表
原來有不少SC女生入了MCS,我個女都是from SC,本來昨天輪到佢地嗰班參觀小學,無奈取消了,不知有冇得補返,不過機會都很微了.......

lgo,
我女都是from SC, 名叫Sugar, 請多多指教.

你地有冇小朋友已開始補習?
邊度有專為瑪利諾的小一預備班讀?
我好擔心

另外, 請問廁所是坐廁還是"mouse"廁? 乾唔乾"鄭"?

請問坐廁有沒有廁所板? 我已買了廁所紙. 希望阿女趕得切用消毒濕紙巾抹乾淨再"po"廁所紙.
‹ 上一主題|下一主題