用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於反了面
樓主: monodad
go

終於反了面   [複製鏈接]

RunningPig 發表於 17-12-10 13:31
其實有冇華小用家可分享教學或各方面如何?

朋友個仔讀APS,成績中游,插去華小考班前列。但佢有寄信去考LS同SJ,連考插班試機會都無。

從以上例子可以估到華小本身真係收唔到啲叻人

hkpapa852 發表於 17-12-11 09:35
如果港華今次攪到咁核突都轉唔到直資, 應該好大機會變到聖類斯咁

港華不嬲都係個套方法教書,不嬲都係咁自由。點解幾廿年前會成功,今日又會唔掂?

ckcleung 發表於 17-12-11 13:20
香港既八達通,曾幾何時係全世界最先進既電子幣,連深圳地鐡都推深圳通.

家陣支付寶流通大半個地球,人地問八 ...

科技同讀書又唔同既,科技日新月異,讀書基本上啲內容係固定,DSE同會考最唔同都係中文同通識。其他科好似英文、數學、phy chem bio 等,其本上變化不大。
以前啲老師教得到,無理由而家唔識教。

咁佢收左一班底子較差既華小生,pre s1都快要英中不保,呢個係問題既根源。

LS SJ收哂直屬小學B1同B2生,但從無害怕英中地位不保。

想知有幾多華小B1學生放棄升港華而去考其他學校? 因樓上有網友話華小叻個班唔報港華,以至比好多B2生用到聯繫位。但如果成功跳船數目唔多,根本無乜關係。

monodad 發表於 17-12-11 15:11
妳睇早幾年直屬位用唔晒就知環境幾惡劣

用唔哂又可以係華小太多B3生

cpychung 發表於 17-12-11 15:42
hkcee年代,你只需要有兩班學生係叻,加埋港華個名響中六吸一啲叻人,咁個入u率就會好靚,但dse唔同,玩一 ...

會考時代多數計有幾多%六科14分以上,港華當年雖然唔算好強,但都唔差

cpychung 發表於 17-12-11 20:35
通常係計中六原校收生最低收幾多分.....

通常校務報告會提有幾多%中五學生有六科14分。
勁個啲學校再讀下有幾多個狀元、榜眼、探花

littlefaith 發表於 17-12-11 17:28
我上世紀80年代都係讀天主教男校,會考基本上冇乜老師會正經教書,一係就堂堂風花雪月勁吹水,一係就照書 ...

照你咁講其實港華無變過,一路都係無教書,無為而治,變既係啲生源。
以前啲前輩靠勤力自學,所以保住成績。
而家啲後輩自由變放任,所以成績插水係必然

IYY 發表於 17-12-14 11:44
33222 如只有59%, 真係BAND 1 大災難 ..... 咁請問保得住 BAND 1B 級別嗎 ??

b1c 約有最少3X%入八大學士。

如果只得3322係絕對入唔到八大學士

brrbaby2007 發表於 17-12-14 15:40
Sorry, 可能我真係out晒,入3大就話難d姐,入8大應好易吧,得3x%入8大竟是band 1之列??
...

而家DSE無左以前會考個關篩選,三成幾算係咁。

B2學校普遍得1X-2X%

ps. jupas 不等如八大學士,因有AD或HD充斥

brrbaby2007 發表於 17-12-14 16:41
係喎,不過我見過BK講6x%入8大都係band 2,所以一直搞唔清

可能全部係珠海樹仁個啲
‹ 上一主題|下一主題