用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 到底這一代是父母辛苦, 還是仔女辛苦
樓主: jj0922
go

到底這一代是父母辛苦, 還是仔女辛苦 [複製鏈接]

原帖由 ha8mo 於 11-3-23 11:47 發表

係囉,最重要係希望佢唔好放棄自己

除非必修的4科外,佢仲讀緊邊2科選修科?係佢自己選嗎?邊科最鍾意?由最鍾意果科做起,你嘗試自己研究一下果科,再同佢一齊討論,可以嗎?

如果6科也沒1科鍾意,可嘗幫佢安排佢喜歡做而又做得好的 ...

ha8mo .

想插咀問一問 , 如對選修科沒興取 , 中途還可以轉科嗎 ?
另如選修科是中文教 , 考統一試上大學有分別及問題嗎 ?
因聽聞好似是分中文卷 / 英文卷選擇 .

原帖由 mio8390 於 11-3-25 13:49 發表

1. 讀到中途是不可轉科。
2. 是有分中文或英文卷。
3. 每間大學及不同科目收生都不同,有些科中英文都沒有分別,但有些就一定要英文才收。

mio8390

明白晒 , 謝 !

吾係個個家長都識得玩 334 尼個遊戲 . 選那科才能較易上大學等方式 .
我阿大今年都選科 , 初頭我都好似人地講禁 . 選理科第日可選醫護做 . 但吾係個個小朋友都 ok , 所以交流完后 . 最后都是選她自已喜歡及較有把握讀的科.......全文 . 雖然吾知讀完將來有乜用 ( 除非好高分 )  . 但想想打后3年都是她讀 . 這個決定會較好 . 好過選全理 , 但她冇興趣 . 上學濟坐浪費時間重太鑊 .
我覺得這個6年 , 大家的關係緊要過成績 .
‹ 上一主題|下一主題