用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 VS 聖方濟各
樓主: happyfatherday
go

陳守仁 VS 聖方濟各   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-12-6 07:53
昇中成績sfa明顯優d, 如抽獎sfa係應該要留。

tsl練到一口流利英語,呢方面如果出去學蚊蚊計真係唔少。流 ...

未讀之前都 feel 唔到 TSL 語境點好,只係成日係 EK 見到,自己亦擔心小女應乎唔黎,因為父母英文只係一般,幼稚園亦係中文學卷。但返左三個幾月學,有時放學佢自己都唔記得,繼續用英文和我們溝通。呢樣野一定歸功 TSL, 因為屋企本身說廣東話,升上小學亦無再上任何英文班

另外聽佢講西班牙文又係好攪笑,現在已能有自信地簡單介紹自己,好似真係識咁

fixedstar99 發表於 16-12-6 15:39
回覆 小曳人 的帖子

我想知SFA其實係邊D項目比較出色呢?見佢地website岩岩post佐校際普通話朗誦比賽得獎 ...

校際朗誦節係經學校報。SFA 我唔知,TSL 係朗誦節無提供什麼協助。小女都有獎,奬亦會經學校俾學生,所以見到學校 post 相唔岀奇

HaYi  我今年見有TSL 學生 (個人高級英詩) 拿三甲之前2位  發表於 16-12-7 06:55

serinac 發表於 16-12-6 20:20
平時出外都講英文,唔怪得中文要多多努力喇!

所以有傳由上一界開始,TSL 對中文要求亦很高。我覺得我小朋友入到 TSL 係佢中文幾好,K2/K3 已經睇哥哥一丶二年班中文教科書

不過平時講英文同中文差應該無乜關係,唔講英文講國語就話嗟,個人覺得講廣東話對中文無乜幫助

retriever 發表於 16-12-7 07:45
平時講廣東話,對中文無物幫助?

諗法咁奇趣既❓

廣東話係白話,不能我手寫我口,學校中文堂亦係普教中。

廣東話對基本中文當然有幫助,但小女又唔係 NCS,  睇唔出習慣用英文會令中文變差。如果講廣東話可以提升中文程度,理應大部份港人的中文程度都十分高,但我係工作所見,香港大學畢業生中文程度比國內的要差很遠

retriever 發表於 16-12-7 09:03
你講既現像係香港家長長期貶中揚英,甚至以滅絕手法抬高細路英語能力。

你女不受影響先恭喜。英中語言邏 ...

似乎講遠左 bo, 講緊廣東話可以提升中文程度嘛

我無話唔著重中文,相反,我偏向著重中文,因為從大仔知道小學中文頗深,幼稚園不打好基礎會好難追

唔再回啦,不想騎劫樓主的 post. 歡迎 pm 繼續交流

‹ 上一主題|下一主題