用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 讀緊SFA或考慮入讀,都唔該提供一下…
樓主: newfather
go

讀緊SFA或考慮入讀,都唔該提供一下… [複製鏈接]

Hi newfather,

你所聽及分析都對, 以我少少資料希望可幫到你 :
我大B由傳统幼稚園上, 他又屬於肯聽教, 肯讀, 肯做額外練習, 肯自學, 資質OK。所以他成績算好, 也彼輕鬆, 他也很喜歡SFA, 叫他走也不大願意。
但我細B下年也開始要考小一啦。我husband話唔好揀SFA, 因她唔同大嗰個肯聽教......, 細B現在活動教幼, 好多時要回家再教多一次。我都担心跟唔到時就苦了........幸好還有多半年給我再觀察細B。所以細B未必揀SFA, 要因應資質。
總括SFA是錯的學校, 但正如你自已的分析。

以上純本人的感覺, FnDmum

原帖由 newfather 於 09-3-2 22:38 發表
小弟經常見有家長話讀SFA追功課好辛苦,但又有部份話可以應付;小弟一直想,主觀因素除了是小朋友的資質外,客觀因素是否與小朋友來自何種教學模式的幼稚園有關呢?

在學的家長可否提供一下你們的小朋友是來自傳統教學的幼稚 ...

Hi,

makjenny正正說出升中的問題, 即小朋友是top ten of the form 也可能未必能去到想選的中學, 還要看面試, 技能, 各方面。非常不明白為何教區取消建聯系中學的計劃, 而校長滿有信心對本校的學生在自選己能勝出的看法, 實在須要過來人分亨結果如何。
所見由2年級起, 己有家長担心升中問題, 亦開始加強裝備, 不知道對小朋友是好還是壞事呢!

其實所謂高1-2級的教法, 只是剛開始在一年級須要特別協助, 之後都問題不太大。有些小朋友在3年級己能同時運用大,中,小括號計算一條數學文字題。亦有在低班已學了一遍小六以下的Grammar。這些都是自學或家長教, 學得快並不代表(着數), 也不須太担心跟不上, 只要家長肯付出, 而小朋友又受教, 問題不太大吧。

只是, 在升中時我們的小朋友比別校的學生較辛苦, 須耍用實力去爭取面試。
FnDmum

原帖由 makjenny 於 09-5-6 11:30 發表

很同意各家長意見, 做家長的一定想自己小朋友學的比人多, 能力比人好, 但見到SFA的ENG LIT, 高2級的GRAMMAR 及英常, 會反問小學生是否要學這麼深呢?  
如果SFA有自己的英中, 一路上中學也比人強, 你會覺得值.  但 ...

在此交流或討論的家長該是出於善意, 各有欲知的事項, 說話要合情理些較好吧?試問誰願意叫自已的小朋友上來參與家長的討論呢 ?
再說小五生該專心為自已的程分試着緊了 !!!
‹ 上一主題|下一主題