用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

昨天見阿女的手冊難得整齊又正確, 一問才知道, 是拜小息時間要留在課室 "反省", 順便抄齊手冊之賜!
開學至今, 阿女的手冊有時抄得尚可, 有時真是 . 前一陣子, 我聽她說老師要他們和隔鄰互對手冊, 前兩天我也見到老師替她檢查手冊並補齊, 不知是否因為一直都有人替他檢查並補齊手冊的關係 (平時是我這個阿媽替她上 BK/打電話問), 所以她對應該抄齊手冊這件事好像不是很上心, 放小息只急著出去玩, 手冊是否抄齊也不理!
她說 "反省" 後, 她學會怎樣抄手冊了, 希望是真的啦

szema:
阿女幼稚園時做過類似的專題, 那時, 學校派回的報告紙已含各部分的大綱及內容要求, 他們要做的, 主要是搜集照/圖片, 以及寫上各人家庭不同的資料、關係、活動... 就可以了.
所以, 我會循差不多的形式, 同時參考常識課本中的內容, 訂好大綱, 再讓阿女去挑選照片及填寫內容 (小一, 我 prefer 手寫)
我想, 最好這個星期天前訂好大綱, 否則下星期有中英默, 沒有多少時間可慢慢做.

szema:
下星期一常識科的進展性評估(專題報告), 阿女話, 屆時會要他們在課堂上, 以圖畫及文字描述最近和家人一起進行過的活動. 比如, 上星期日, 全家人一起飲茶, 那就可以畫飲茶的情況, 文字方面可寫上有那些家庭成員一起飲茶及....
這和 18/12 要交的報告是兩回事, 我想是配合課題 (家人、家庭), 訓練他們對事物感受的表達和簡單的分析力, 只是不知會不會要求每個同學上台做個簡報呢?

Boris 寫道:
TWMa / szema,
[quote]TWMa 寫道:
szema:
阿女幼稚園時做過類似的專題, 那時, 學校派回的報告紙已含各部分的大綱及內容要求, 他們要做的, 主要是搜集照/圖片, 以及寫上各人家庭不同的資料、關係、活動... 就可以了.
所以, 我會循差不多的形式, 同時參考常識課本中的內容, 訂好大綱, 再讓阿女去挑選照片及填寫內容 (小一, 我 prefer 手寫)

除了形式,知不知有沒有字數/頁數限制? 資料不太充份的話,很難入手去做。[/quote]
Boris:
不用想得那麼複雜.
"溫暖的家", 說穿了就是, 家, 有那些地方另你覺得溫暖? 不外是人、事、物罷了.

szema 寫道:
TWMa, Boris,

今天收到老師派的專輯報告小冊子,18/12交的專輯報告應該就是此份了  ,根據小冊子的題目填寫即可,不須要另外再做 了    

szema:
真係要 , 否則專題真係好似家長做, 但依家又唔同講法啦

此外, 有冇人知遊藝會是協恩人的活動, 還是也開放給外界人士?

apricot:
謝謝你的回答.
我的打算是, 如果遊藝會是對外開放的, 那就辛勞一點, 請人替我找廠, 生產一些實用又吸引的東西捐給學校籌款. 如果只是自己人, 那就可偷懶, 直接捐款或買遊戲券就算啦

一年班家長:
聖誕假期之前的默書/評估是否尚有---
15/12 Eng. Dict.
18/12 數學思考評估
19/12 中文讀默
20/12 Eng. quiz on prepositions
21/12 音樂評估

如有遺漏請告知  

szema:
Thanks.

apricot:
已覆.

Dear all:
聖誕會外遊幾日, 所以, 也預祝各位有個愉快的聖誕假期和充滿希望的 2007 年   

星期五的 party 你們會準備什麼呢? 阿女喜歡滷水蛋, 便要我準備 "3隻滷水蛋", 我問她為什麼是 "3隻"?! 她說一隻給爽爽, 一隻給 wyl 囡囡, 一隻給自己
我說太少了吧, 她便拿出手冊, 把那些平日和她一起玩的同學仔名字都加上, 一看, 包括 cui 和 roxena 囡囡, 才發現在 BK talk 的這群, 原來囡囡們平時也是一起玩的

星期五的聖誕Party要帶食物嗎?要預備禮物嗎?因為冇見囡囡有關於Party的通告,好驚佢臨時臨急先同我講要帶呢樣整果樣    !佢剩係同我講過要帶錢買福袋咋 !

szema:
食物不是一定要帶, 學校有張小通告問家長會否備食物, 如會, 請寫上食物名稱和數量, 妳今天或許會見到該張通告
其實, 我現在有點後悔填了滷水蛋, 因為還要找個保溫食器裝, 又要滷, 準備 "乾糧" 簡單得多

szema:
都要多謝妳囡囡張聖誕咭啊
我女一直希望我俾佢養貓, 我怕成間屋有動物毛, 當然不允, 個傻妹前兩日於是寫了封信俾聖誕老人, 要我同佢寄, 睇完封信, 冇佢符, 唯有扮聖誕老人覆佢信, 同佢解釋點解 "聖誕老人" 不會送佢隻貓.
昨晚佢攞住封信, 讀完又讀, 傻笑之餘, 仲話今日要帶返學校俾同學仔睇聖誕老人寫俾佢既信. 頭先佢打電話同我講 "媽咪, 全班同學都話冇聖誕老人, 封信係妳寫既"  

wyl 寫道:
今日終於都考完試啦!可以抖吓啦!預祝各位都考得好成績   

wyl:
上星期六參加同學仔生日會, 先知原來呢度都唔少協恩小一的家長上嚟睇架, 只不過, 大部分的家長都係齋睇唔留言.
嚟緊兩個星期學校返半日, 可能要 d 時間籌備 Fun Fair 同準備下學期開學 d 嘢. 阿女星期一投抽獎券入心儀禮品抽獎箱時, 已表現得好興奮, 睇黎, 下星期佢哋最熱烈的話題應該都係有關 Fun Fair, 希望佢今次唔好又好似上次考完試咁, 玩到癲哂, 手冊求其抄, 做功課都係求求其啦    

昨天才知 1C 班總評估期間, 每天都有8,9名同學請病假, 更有同學仔住院, 聽聞連負責清潔的嬸嬸都病了!
阿女星期五晚上開始咳, 昨天中午發燒, 下午去看病時已高達華氏 102 度, 吃了藥至今都高燒不退  :cry:
請各位家長小心留意小朋友, 這次的疫情看來來勢洶洶.

Boris:
原來爽爽都病咗!
阿女星期六中午開始發燒, 星期日淩晨已去到 104 度, 冇胃口食嘢, 又唔飲水, 一味瞓, 最高燒時突然醒番, 問我 "點解月亮係圓既, 唔係方既?" 幾得人驚啊!
可幸星期日下午已識得肚餓, 問我攞嘢食, 又肯飲水, 先逐漸退燒   .
佢開始有番意識後, 就好擔心返唔到學, 一下子驚參加唔到 Fun Fair, 又驚 miss 大抽獎、參觀活動... 今朝佢 6:30 就起身, 第一件事就要我同佢量體溫, 我話雖然退咗燒, 係屋企休息多一日啦, 佢都唔掣
以我所知, 評估期間請病假的同學, 有d 星期五已補考. 我就希望入咗院位同學已冇事, 可出得院.

szema:
明天大提琴課照常, 但睇嚟阿女要請假
今天回家, 竟然發現阿女又發燒, 而且落哂形. 可能 Auntie 唔多識變通, 冇咩俾佢休息, 所以又病過. 唉, 佢次次病親, 都要親力照顧佢, 睇少一陣都唔得

szema:
已覆.
謝謝妳.

夏令時間課外活動時間安排

Dear all:
下星期夏令時間開始, 各位重新安排囡囡的作息時間了嗎?
除了學校的樂隊, 練習時間跟著夏令時間提前之外, 我想, 大部分的課後活動時間, 可能都無法更改, 仍是 3:00pm開始, 對嗎?
本來, 放 1:10pm, 午飯後, 玩一回, 再做功課, 問題也不大, 但上星期五學校放早, 距樂隊練習時間有2個多小時, 囡囡前一天還叫我放心, 說她吃完飯會做功課, 結果卻是吃完飯後, 成班人玩到癲!
希望他們夏令時間, 課後至活動開始近2個小時的時間裡, 除了午膳及玩, 也完成大部分功課, 回來便不用再做功課, 有什麼好提議和方法?

Re: 夏令時間課外活動時間安排

cheungll:
我知道弦樂隊放早和夏令都是從 2:00pm 開始的, 上星期五放 11:45am, 有兩個多小時啊.
我囡只是是初級組 , 倪 sir 沒來嗎? 上星期五他們練了2個半鐘呢  
夏令時間接弦樂隊練習的確沒太多時間, 吃完飯, 玩一陣子或看一會書便得練習了, 我是頭痛課後的樂器課--- 中間有1小時又50分鐘的空檔.
她們玩起來很瘋的, 玩一下午也不累, 但是一回到家就 , 所以希望有方法可以叫她們做完功課才玩.
(由高年級的姐姐看著她們, 要她們做完功課才玩如何    )

Re: 夏令時間課外活動時間安排

cheungll:
有課外活動的學生可中途外出嗎? 上星期據聞有廣播, 學生如有課後活動需在校午膳
我們住得離學校說近不近, 說遠也不遠, 一來一回也要走上半個小時, 夏天天氣熱, 遇下雨就更麻煩, 即使可先回家, 選擇留在學校似乎較佳.
我也感受到學生在協恩是有頗大自由度的, 學校鼓勵他們自律、獨立. 但是有得玩, 怎可能不一起玩呢, 看來, 要她留校期間先做功課才玩是--- 無解.
原來妳有到校做家長義工, 我囡幼稚園時只會玩飛行棋, 上學期活動參加了棋藝組才會玩波子棋的 (可能都要謝謝你們這些義工 Auntie   ), 不過, 阿囡玩波子棋很 "茅", 只許贏, 不能接受自己輸, 所以只有她爸有耐性和她玩.

其實我想給囡囡試朗誦,但有家長說每周要練習三天,不知是一年如是還是在比賽前才要練得那麼密?

協恩的上課時間是 8:00am~2:50pm, 練習時間我想應該排在 3:00pm~4:30pm, 考慮一下囡囡的作息習慣, 如能妥善安排時間, 我認為一試無妨.
能被選中代表學校出賽, 是項榮譽.

還有,我想比個囡在學校學小提琴,不知逢星期幾學?

如 szema 所言, 有幾個時間, 我知道有人是星期四, 五學.

新生的現代舞班, 暑期也是上星期二及五, 對嗎?
開學後, 所有新生可參加現代舞隊員選拔, 入選的隊員會依表現加入校隊或預備隊, 練習時間都在星期六的下午, 不過, 參加比賽前, 校隊的隊員還需於平日多練習一天.
‹ 上一主題|下一主題