用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 閃卡的好處及壞處
go

閃卡的好處及壞處 [複製鏈接]

之前見有人話閃卡無用,我真係要平反下,利申:只是普通家長一個,個仔已讀小學,不是任何sales.

之前買是因為個大仔有過度活躍症,所以好想個細仔能專心。所以仲陀緊個細仔時,已不惜價錢貴就買了一套。由5個月識坐起,就每天風雨不改地一日閃三次。千萬不要以為能見到即時效果或佢1歲多就識數數或認到字,嗰D一定呃你或自己未用過。

3    0    0    0

回覆樓主

但好明顯的分別係佢每次閃時真係眼定定好專心甘望住你,然後佢到1歲多就好鍾意翻書。每次會好專心甘坐係度睇書,睇完一本又一本。然後數感好好,好鍾意數數,當學校教了數字後,就對數學好著迷,自己拿哥哥以前的數學書睇,一睇又睇好耐,好多數係佢自學。我已被大仔佔用所有時間,所以細仔細個時除了閃卡外,其餘時間都無理佢,但而家回想,其實閃卡真係好幫到BB,而家細仔被確認為資優兒童,數學全級第一,經常被老師讚佢坐得定及乖,亦全因為它,我們也沒有用其他昂貴教材,連playgroup 都未去過,就只在家玩這個。

回覆樓主

我想有些家長覺得無用係佢地要睇短期效應,呢個係無可能,而且恆心好緊要,仲要每天定時,定地方,我通常放工回來6點,即刻什麼也不做,即閃,只用幾分鐘時間,食完飯,已過了半小時,又閃一次,阿B瞓前9:00,又閃埋最後一次,就是這麼簡單。

我想㫿一壞處是家長無這個恆心和耐性。希望有其他人也分享下

Leeleelau 發表於 18-5-24 01:57
請問閃卡係咩來

閃卡係一套教材,有中文卡,英文卡,百科卡及點卡,每天快速地閃十張卡,每天三次,當然要跟番時間表,之後卡的內容便會閃進我們的潛意識裏,就像我們有時見到一些東西好像在什麼地方見過一樣,這就是潛意識。

聽落好似好抽象,但我們很多以前學的東西都是潛意物化學的。

scgift 發表於 18-5-23 03:17
個人認為因為你細仔本身就係資優兒,並唔係因為閃卡而令佢變為資優兒。

我有朋友直頭上埋堂學各式各樣教育 ...

當然可能你本身都叻,又識教小朋友,所以可以生到及培育到資優兒。我和先生都唔叻,我們夫婦都有精神病,個大仔又過度活躍,個細仔其實兩歲多都未識講野,那時他已完成了整套閃卡,但竟然有一日佢自己拿著中文閃卡自已讀出來,之後開始講好多野。那刻我知道之前的心機沒白費。
仲有我地沒時間理佢,不但沒去過playgroup, 連幼兒班都無去,只留在家中,但佢會自己拿閃卡出來睇和讀。不過有一點最重要,是要早開始,真的要由BB時期開始,我家姐個仔到6、7個月先開始已太遲,因為BB已開始分心,但如果早開始,養成了習慣,他便會一開始閃就眼定定望住你

MNIF 發表於 18-6-16 14:29
毫無疑問,恆久和早開始嘅閃咭演練將你兒子成為一個資優兒童。
替你高興。亦希望你不要太集中在資優與否這 ...

人地只係講客觀事實,無講過心靈及道德教育不重要,你如果係路過,是否多此一舉呢?
‹ 上一主題|下一主題