用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家知唔知道各 banding 平均分
go

其實大家知唔知道各 banding 平均分 [複製鏈接]

係睇你同一名次, 你前兩屆師兄師姊在中一分班試嘅分數(2年平均分), 加TSA嘅校評水準調整。  呈分試只係令學生分到全級名次, 真正個分係之前兩屆同名次師兄師姊嘅平均分, 如果你之前同名次師兄師姐中一分班試考得差, 自已校內考得幾高分都無用。

原帖由 lam110hk 於 10-4-29 16:35 發表

但係, 區內派位 唔係應該睇番成個區既平均分黎排 banding 先岩咩 ??

教育局會有TSA 試調節各校的學生成績水平, 例好油蔴地天主教有超過六成係 Band 1生, 又有中一分班試計與自已同名次嘅前兩屆師兄師姐平均分, 如果你學校水平高, 未必得三份一係 Band 1 生, 上述兩個機制令考生呈分試嘅隱藏分數, 定得公平D。

我要說清楚TSA是宏觀上教高局利用週期性衡量各校整體學生成績水平之參考基準, 並唔係指某年的TSA試即時對同年的升中一生有影響, 那麽只單單用中一分班試個別學生及該校學生的整體學生水平 ?  唔通 La Salle 小學, 小拔 與一般學校只用分班試 衡量策校成績水平 ? 如果真係,依家仍然執行緊嘅TSA試要嚟做乜 ?

以外, 希望閣下唔好用'誤導'字眼來形我的post, 你言重嘞 !

我完全唔介意其他人的指正, 即使你可能係 100% 正確, 因為在這裹是大家分享經驗, 只要是以 ulmost good faith,( 自已最大信實)及為人設想而作出就OK, 我並無自已知道一套而說另一套來陰人, 如果係咁就真係誤導。 以你嘅嚴謹標準, 在升中派位這 column, 可能有2-3成係誤導, 即使在這裹最肯幫人嘅mami可有部份資料係山埃。 好多時資料有時効性, 有時經驗分享呢家嘢, 都係分享以前嘅經歴, 唔適重好似個仔升中一個時發癲咁抓料,然後再向大家滙佈咩!

原帖由 天瑜 於 10-5-2 23:35 發表
請不要再誤導!

早幾個月都已致電EBD,已確實(自行派位及統一派位所用的)調整後的呈分試是不包含TSA試。
‹ 上一主題|下一主題