用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama, 請問有沒有真實數字顯示今年真係有所謂龍年效應 ...
go

Khmama, 請問有沒有真實數字顯示今年真係有所謂龍年效應 ? [複製鏈接]

Khmama, 請問有沒有資料顯示今年真係有所謂龍年效應 ?

我嘅意思係可否列出過去兩年升中人數和今年升中人數比較, 那便較易簡了解升中的選校機會率真係細咗 !我在其他渠道得悉今所謂龍年效應只不過係全港多咗數百名小六生 (相信少於 500人), 那麼只代表人數微升少於1%, 即使是有1-2%差別, 其實好多年份都會出現, 屬於正常。

雖然本人子女已升讀中學, 但看見負面嘅羊羣心理現象已發酵, 因為在沒有真實數字(總升中人數比較), 可能導致選校錯誤, 例如選校策略保守得脫離現實, 那麽除了令子女失去了原先可選擇的較理想中學, 另一方面, 成績稍差一點但選校較進取的學生, 好容易可以執到死雞, 上年已開始多咗有上述錯配情况。
   1    0    0    0

回復 khmama 的帖子

To :  redkoni and khmama

睇番小六生總人數, 若今年與兩年前比較, 人數少了5%(3,146人), 如今年同上一年比較只多了2.25% (1,301人), 請問 khmama 有沒有同期的中一學位同時併入以方便比較 ?

另外, 各區人數在過兩年內有升有跌, 媽咪要留意自已區內嘅變化, 千其咪人哋(他區)咁做, 你又咁做。

正苦為了減少殺校保住教師飯碗而迫D學生向下流動, 真係 ..........唉 !

2012          2011          2010

59,024

57,723

62,170

咁即係話, 教育署只需利用行政措施, 在下學年要求各校中一班增加番每班人數 (由現在平均的每班34-35人回復至以往38-39人, 甚至40人), 已可即時舒緩部份學額的問題, 但我相信政府暫時唔會建議加番班數, 因為要睇定D先及費事破壞現時各 Band 1 中學齊齊減學額嘅均勢。

希望經過上年減過龍嘅情况, 以史為鑑, 正苦和有關中學加番D位甚至加番班, 將對家長及學生嘅影響減至最低。但相信已承諾減班的英中未必會加中一班數或全面加班數, 部份英中可能用彈性嘅班數(上年教育局容許彈性中一班數目, 即一年少一班, 下一年可多番一班, 如此類推), 所以北區鄧顯上年5班減為4班, 今年九月會回復5班。  

我亦有聽聞以前好多英中, 一班中一收足40人,  上年主動減收中一班每班人數, 自收學額就收到盡, 大抽獎就收少咗人, 可以留番D 位比外校優異生將來的班級插班生, 以溝淡大抽獎收到成績稍學生的負面影響。

因為依家減班嘅影響主要係減少了Band 1 中學學額, 其次是 Band 2 學校, 起碼佢哋要每班收多3-4個人就會有幫助, 等於開多 三份一至半班。
‹ 上一主題|下一主題