用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

今朝交咗申請表喇, 第12x號, 你地呢 ???

2    0    0    0

唔試就無機會啦 !
你地嘅小朋友幾大呀, 我個女係07年6月的。

係elmolly問過, 得54個位架

原帖由 哈呣 於 09-3-8 13:48 發表

唔好意思! 想問
(1) 那間St. Paul;
(2) 2010年三歲班幾時取Form?
Many Thanks.

係"SPN "聖保祿幼兒園 (全日制)
2010年三歲班? 即係K1, 佢地係由N1開始的, 所以唔收揷班生的

原帖由 AS_Baby 於 09-3-9 11:27 發表
你們個個都唔夠我遲,我12:30pm左右才到,就是唔想排隊,已經去到no.54x,機會都是渺茫的了。

又冇家姐阿哥讀緊,又唔是教友,仲要住九龍,只是父母返工地點比較近,都唔知有冇分計.....

其實報名都只是唔甘心連報都唔報,for ...

佢地收唔收, 唔會因為你個 apply no. 係先定後的, 有d過來人講過, 佢地"又冇家姐阿哥讀緊,又唔是教友", 最後都被取錄了啦
報咗名就即係有機會啦  唔使咁灰喎 :)

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-3-9 12:27 發表
SPN 太貴了, give-up!!!

全日制, 又無學劵的
但為咗求得一間好學校, 無法啦 :)

原帖由 jjtseung 於 09-3-9 14:26 發表

我家小姐係大女, 06年12月尾, 希望機會大dd啦! 我地都係無connection, 無信仰, full time mami... 我女仲要係果d唔靓女的男仔頭來架! mouth:" />

我地都唔知學校嘅收生標準的  唔好諗咁多啦 :)

原帖由 fatV 於 09-3-9 15:51 發表

請問 SPN 學費大約幾$$ ??

HK$5,400

最好笑係交咗表之後, 有張memo俾返我地, 意思係"我地已經收到你嘅申請, 有咩事會以書面通你的, 在此期間, 請你唔好打電話嚟問長問短喇"

原帖由 jjtseung 於 09-3-9 18:47 發表

哈哈...

SPN唔得, 咁出年1月再考SPK, 有學劵呢!

我都有咁嘅打算 (不過, 可能仲難) :)

原帖由 DalaDala 於 09-3-9 22:18 發表
多謝你咁詳細既資料。不過睇完之後, 睇怕...唉....第一, 佢唔係三月前出世, 第二, 有得比佢interview佢都一定fail。算啦, 唔使諗, 有得in當中6合彩啦~

其實我想佢番全日, 所以spk未必係我首選, 反而想入spn多d。

...

你個女幾大呀 ???

原帖由 bonnie_chan 於 09-3-10 09:41 發表
我都入左表, 9:30到排no. 220, 我係諗住比佢1條龍所以才申請st. paul,. 我個囡係07年6月出世, 我想佢都不會有太大機會, 就算比佢interview 都冇用, 因為佢到現在都不講野 ...

我個女都係07年6月架
佢到依家真係一粒聲都唔出? 定係只會講"外星話"呀? 唔好咁擔心啦 :)

原帖由 jjtseung 於 09-3-10 10:03 發表
各位媽媽都唔好咁灰...

我女女係12月尾的超細女, 我都比佢照考SPK... 鍛鍊下嗎... 點都要盡佐自己的能力... 我地當時都知道肯定唔會收, 不過都全力以赴, 我覺得我兩公婆答得唔錯添, 哈哈...

大B係有着數.. ...

JJTSEUNG
你個女係06年12月的, 已經識得講自己個名 ?? 好叻呀 !
中文名定係英文名呀? 仲有識得講D咩呀 ??

原帖由 jjtseung 於 09-3-10 10:09 發表

今年SPK都係 1:10...
出年應該仲多人報! mouth:" />

係呀, 好多"金猪"BB都要返學(K1)了, 間間學校都會多人報名架
所以依家希望可以快人一步, 搵咗個學位先 :

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-10 18:19 發表

年年都係咁 (因為我係過來人,所以都好明白你o既心情),加油呀 !!

kaheibaba 你終於現身了

原帖由 jjtseung 於 09-3-10 20:40 發表

sorry, 我講得唔太清楚~~~

如果only in SPN當然只有的in一次, SPK可以in 2次...

只不過, 我唔會淨係in一家N1, &一家K1... N1都揀過幾間, K1當然又in多5/6間... 上年in N1唔係in SPN... 唉... 你話我地係埋in得好 ...

其實之前都in咗"啟思", 收咗我個女讀上午班, 仲俾咗留位費添。 你地話啦, 啟思 同埋 聖保祿, 你會去邊間 ?!

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-10 21:28 發表

當年我囡囡都 in o左 1x 間 Kid,金桔園 甚至交埋學費、書簿費、體育服o既費用 ..... 不過最後都揀o左入讀 SPN,囡囡 由 細囡 變成 大囡 !!

可憐天下父母心,加油呀 !! ...

金桔園同SPN 係兩個好唔同嘅世界喎

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 11:09 發表

you meant SPN or SPK??

SPK唔會收SPN的學生的, 所以入到SPN, 唔使言念再考SPK!

好多人問呢個問題... 有無前輩帮忙答到呢?

我only知道, 有d男仔去考得K2/K3的St. Joseph. ...

如果咁嘅話, Day 1 就去考St. Joseph啦. 唔使再由頭適應

原帖由 jl118 於 09-3-11 13:57 發表

我家姐個女依家SPC P1,係由SPK上的,佢話SPK Phonic 好,所以P1英文ok, 但中文就要追,佢補緊公文中文...

我地家長們遲d都要惡補英文,公文中文 ....... :)
由幼稚園開始再讀過了

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 11:04 發表

你女女細B都入到根x園, 真係好o力!

不過, 舊年in 09/10年的K1時, 已經無呢支歌仔唱~~~ 太多人報, 9月後的細B的全部都fail(直頭細B唔收啊!)... 反而St. Cat都唔難考, 我朋友大部分係細B(10月/11月/12月...) ...

"金豬年BB考k1, 仲加係一場龍虎鬥"
唉 ~~~ 當年爭醫院床位生仔, 依家又爭入學校讀書
‹ 上一主題|下一主題