用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 *聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進
樓主: max1116
go

*聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進 [複製鏈接]

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-1 00:26 發表

可能只是 "冰山一角",妳又唔需要咁擔心 !!

雖然如此,我亦曾道聽途說,一個更加特別o既個案,如果妳知道的話,一定會更加擔心 (不過我就未能證實事件真假);有機會再話俾妳知 !! ...

我都想知呀

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-1 00:06 發表

明乜鬼燈丫 (因為"明燈"亦可以有相反o既意思),唔俾人追撃,已經還得神落 !!

有冇 heart 真係唔敢講,不過我就好享受 "分享" 呢兩個字 !!

我做嘢同埋講嘢都好正面的,唔好咁敏感喎

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 00:09 發表

我淨係講多句,話妳已經寫o左 "來自元朗",咁就俾人話,又話甚麼講咩都得,唉,都真係唔知邊個,先至係真正敏感就真 !!

KAHEIBABA 你唔需要介懷喎 ~ 你都親眼見過我中招啦 ! 好好彩有你幫手咋
寫得出自然有人睇  各人都有不同"解讀"方法  
呢個話明係討論區  是互動的  有問有答, 對對錯錯  開心分享吧

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 00:19 發表

不如就由妳同阿 max o係度傾,我插咀 (如果你o地唔介意的話) !!

好呀 ! 不過要等女女返咗學先至知到時有咩趣事喎

每月5400蚊學費已經包埋茶點, 午飯 ...的費用了

2010年3月又招生了, 到時緊貼校方的網頁通告就得喇
由於需要預備一張小朋友的"個人"生活照,大家最好係1-2月之間幫佢影定多d相,話明係生活照,只要能表現小朋友自然健康活潑一面便可

校方收生準則,我地當然唔會知,亦都預測唔到的。

校方網頁內亦有列明N1班的上課時間表,每周餐單,家長通告,走火警情況,連在學校唱邊幾隻歌仔都有。透明度相當高的。

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 12:40 發表

以往真係好 open,甚至乎唔係幾安全添;係早一兩年先開始,加入登入網頁,方便家長留意學校通告、下載相片 ..... 等等 !!

以前係點, 我就唔知喇。不過初初進入校方網頁時,我已經覺得有驚喜了。
kaheibaba, 你頭先話只要登入就可以下載相片,咁平日上課係唔係都會有人來影相架? 事前會唔會通知家長呢 ?

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 12:35 發表

原本聽日開學 (N2-N4),都有機會要延遲 !! (學校已經作出準備,出埋通告添)

擒日一開始掛一號風球時, 即刻想起kahei,擔心星期三開學日唔知點算好了~

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 12:35 發表

原本聽日開學 (N2-N4),都有機會要延遲 !! (學校已經作出準備,出埋通告添)

個風今晚最接近香港喎

原帖由 hellomickey 於 09-8-4 19:47 發表
Dear KaheiBaba, Max,Aloymom...
我冇上一排BK,好似唔見哂你地,原來己有新居,追番睇D留言都花了我不少時間.

wow ! 又來一位貴賓了
歡迎你呀 hellomickey  真係要多多指教我地呀

5月頭interview
5月中收到取錄信
5月尾註冊
8月入學

KAHEI 今日開學有乜嘢事情發生呀 ?

原帖由 hellomickey 於 09-8-5 21:38 發表
我位大小姐話很多同学冇返,因為"病咗",事實上是他們多出外旅遊或返鄉(海外),仲懶叻話自己很健康,所以今天返學了。
佢仲話今天好胃口,共潻了三次早餐mouth:" /> 實变肥妹!! ...

添早餐咁好胃口, 你女女真係好開心喎

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-5 22:49 發表

KaHei 有部份同學去o左旅行未返 HK,有 D 就安排o左一連串o既暑假活動,月中先正式返學喎 !! (呢排唔返,唔會當缺席)

咁呢十幾日返全日學,都係玩玩吓 ?
其實原本係唔係9月1日開學架 ?

原帖由 Qmummy 於 09-8-6 08:12 發表
睇左你地既info,對呢間學校了解左好多,我想問下如果入左N1係咪直入K1 ke?定係再要考過,我bb係0808出世ke,依家先搵資料好似遲左tim d,同埋我想問下大家有無試過考邊間nursery?thanks ...

St. Paul's Nursery (SPN)  全日制幼兒園  N1-N4

St. Paul's Kindergarten (SPK) 半日制幼稚園  K1-K3

兩者是不可以互轉的

你個BB是08年8月的, 而又想報考SPN的話,明年3月開始接受申請了,詳情留意校方網頁便可

SPN   $5,400/月 (已包茶點及書簿雜費) 不可用學券的

原帖由 hellomickey 於 09-8-6 22:00 發表

唉!唔係第一次喇,自N2開始,餐餐都要再添,老師"投訴"過好幾次,仲話要"強制性"才能停止佢添餐,真的怕她吃壞肚...

哈哈 ~ 係學校咁好胃口, 咁返屋企食飯會唔會一樣呢? 還是會扭計撒嬌呢

原帖由 yeunglam 於 09-8-7 11:32 發表
Hi Max...你係咪住在元朗...如果你囡囡讀SPN 你點樣返學?  我囡囡0809 我對SPN 都有興趣

唔使搭保母車, 因為有"專車"接送 :)

放學了 ~ 好攰呀 (係指我呀)

今日我同daddy都有陪囡囡返學,一切順利,但daddy就熱到一身大汗。

囡囡初初都有d不安,好彩warm-up咗之後就好少少喇。校長同埋各老師自我介紹後就到遊戲室玩,氣氛良好!

最後囡囡可能太攰 (放咗好多電) 有少少扭計,唔肯坐定定聽老師講嘢,so far 佢都無喊過已經算好了。咁多位老師們都好好人架 ~

老師們一見到daddy,仲要求佢遲d扮演聖誕老人添 ~ 哈哈 !

p.s. 看來今年收咗唔只4位男生喎。

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-7 14:51 發表

其實好睇家長自己點做、點決定 !!

我o地以前都係住o係 元朗,囡囡長大要返學,我o地已經決定要搬出市區 (雖然又要供樓、又要租樓),最後竟然搬到去學校附近 !!

* 不過月中東、西鐵連通,可以考慮坐 西鐵 去 紅磡 轉隧巴  ...

今日我真係有"搏命"影相同埋video呀,留住珍貴一刻。
我地揸車去,車程加埋腳程用咗35-40mins,都OK啦 !

ramuza, 我地唔係同一組呀 ~

‹ 上一主題|下一主題