用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

Hello CoffeeCake,
佢梗係反對啦, 佢仲叫我地搬去香港果邊住喎。
嘩 ~ 香港d樓咁貴, 真係住唔起呀, 再加上我地住緊係 house, 綠化又多, touch wood 講句, 真係病痛都少好多

到時有3個方案,
1.  搭校車
2.  請司機
3.  quit咗份job, 自己做司機同埋跟班

Hello elmolly,
我都係中環返工的, 有shuttlebus直達中環的, 住咗咁多年, 可能習慣了, 都唔覺得辛苦呀

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-17 11:29 發表
係咪最近條私家路有爭議果度?
你就好啦,可以選唔做。我就無諗過唔做,因為家庭洗費都幾金,加上我又唔係果重安於留響屋企既人。。。

我唔係住錦繡花園, 只不過果度附近啦, 無咁多大車, 無咁多爭議

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 13:49 發表

如果住得遠, 搭校車, 小朋友都係好辛苦兼危險的!

2. 就要睇你屋企除了接送小朋友, 仲有無其他需要... 如果唔係, 計落司機月薪+油+隧道費+car park... 不如長包架taxi, 叫工人跟taxi去接送仲好...

3. 當然係最好. ...

你住太古城梗係方便啦, 不過我地住慣house, 又有飬大狗, 都好難住去apartment了

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 13:49 發表

如果住得遠, 搭校車, 小朋友都係好辛苦兼危險的!

2. 就要睇你屋企除了接送小朋友, 仲有無其他需要... 如果唔係, 計落司機月薪+油+隧道費+car park... 不如長包架taxi, 叫工人跟taxi去接送仲好...

3. 當然係最好. ...

長包架taxi ? 我當初都有諗過架, 但會唔會唔化算同埋危險呢 ??!! 唉 ~~~ 好矛盾呀

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 15:03 發表

住house當然超正啦! 你地養邊種大狗? 仲可以自己養花種菜!

第時如果可以做同學, 可以去你度BBQ, 比女女同狗玩下, 我女大細動物都喜歡啊! (發下夢先!) ...

話唔定真係有咁嘅一日架
我地係養伯恩山犬, 依家3歲, 體重50kg  哈 ! 哈 !

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-17 15:43 發表

佢都話明係來自 元朗 !!

其實我以前都係住o係元朗 (接近 10年),不過單位細細,屋苑又唔俾養狗;因為 KaHei 要返 Kid,所以決定搬去 大圍 (近 婆婆屋企 之餘,估計會o係九龍塘返學);最後因為 SPN 收 KaHei,我o地再搬去 銅鑼灣 ...

唔該哂  kaheibaba

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-17 15:49 發表
你o地今年真係幾好,除o左申請入讀 SPN 之外 (搜集多 D 學校資料之餘),其他乜都可以講,以往幾年都冇咁多分享,you all so nice and so sweet !!

上星期有一日比較得閒,點知 BK server 出現故障 (又話咩升級工程), ...

講真, 認識到你呢位"過來人", 就更加好啦!
日後大家做唔做到同學仔係另一回事,
但我慶幸識到你地幾位, 大家係攞個心出來同大家分享的, 所以我地可以天南地北,無所不談

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 16:05 發表

你地搬來CWB, 真係方便! 港島何止電費貴, 買送又貴, 樓又貴! mouth:" />

不過, CWB的圖書館真係超正, 維園又多節目... 孩子讀書選擇多, 香兒/演藝就係身邊...... 講方便, han時間車$, 真係無的頂! ...

聽講中央圖書館內有一個玩具圖書館的, 使唔使預約架 ???

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 16:08 發表

賺佐時間好緊要, 仲有精力呢? 一家4口的時間精力wor, 如果想空氣好些, 上少少半山的樓都幾好, 係濕d咁lor......

我d親戚朋友大多係港島!

我夫家係元朗人, 我係由柴灣嫁去元朗的, 前幾年連我娘家都搬埋去元朗了

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-17 16:12 發表
我今日先同灣仔媽媽會啲FRIEND出黎食LUNCH,都有講開玩具圖書館。 佢地話有時真係要BOOK架,因為越來越多人去啦!

其實有咩玩架 ???

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 16:16 發表

都好易book, 預佐時間, 提前一個week, 打電話去就得啦!

有咩規矩架 ??

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 16:27 發表

around45mins一場, 有時book佐比學校參觀, 有時有清潔session, 所以都係打電話book穩陣d...

大人小朋友都要着襪!

我個女未夠2歲, 咪無乜嘢啱佢玩 ???
係唔係只可以一位小朋友跟一位家長架 ???

coffeecake, 就嚟5點, 又到收工時間喇

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 16:46 發表
我朋友個女女考到SPK 上午班! 5月頭出世的o力女!

5月頭出世的唔係細b咩 ??
你個女12月出世又點會係細b呢

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-17 16:53 發表

其實呢個問題都幾多人問 ......

老實講,我真係唔多識答,不過o係我眼中,SPN o既英語程度唔算太差喎,兼且同學們之間亦有高低 (囡囡尚幸仍追得上);有好多人會話,上到 SPC,SPN 畢業o既小朋友會比不上 SPK 畢業o既小朋友,但係 ...

應該唔會差好遠呱

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 17:04 發表

SPK 係報K1...

我friend個女係0605... 算中B啦! 不過佢超醒架, 試過係TVB的天才兒童比拼攞冠軍, 當時佢好似2歲半都未有!
我女係0612... 比0605細大半年架! 我女今次考K1係超細B, 所以今次考SPN的N1係大B來架!

如 ...

唔複雜
咁我個女6月出世, 做咗細b女 ??!!

啱啱收到第二間係屋企附近嘅英文幼稚園嘅interview信, 唉 ~~ 都唔知去唔去好呢
啟思已經收咗我個女讀上午N1
St. Paul 方面仲等緊消息
點算好呢

早晨呀  咁多位
‹ 上一主題|下一主題