用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 *聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進
樓主: max1116
go

*聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進 [複製鏈接]

ramuza, aloymom,
你地星期一返幾點鐘呀 ????

原帖由 aloymom 於 09-8-8 23:39 發表
屋企人多..搵樓比較麻煩
依家未有心水呀

我屋企寵物仲多過人, 仲煩呀 ~~

long time no see 喇 ! (成日過咗去隔離吹水)
開咗學都差不多2星期了,各位同學仔情況如何呀 ?? 大家分享一吓啦 ~

開學了,囡囡第一次獨個兒面對陌生的學校環境同埋老師們,最初的5日真係日日都喊到呼天搶地,發脾氣,碌地,口水鼻涕一齊流真係乜都有。有時甚至連校服都唔肯著添 ~

難捨難離的情景看來令人心酸,反而我兩公婆確沒有這樣的感覺喎,我地都認為校方同埋老師們經驗豐富,只要家長能配合的話,情況很快會有改善的。果然,到第6日的上學天,囡囡除了很合作地穿上校服外,還主動向老師打招呼添  ~  依家囡囡有時會在家中笑著說 “老師 ! 老師 !” ,並說在學校又唱歌又跳舞很HAPPY啊 !!!

原本我地預計囡囡會喊足一個月的,現在看來她真的大有進步了。 不用說成年人的適應能力強,對著一位只有2歲多的小豆丁的能力,也不能少看的啊  : )

原帖由 pipip929 於 09-8-20 14:13 發表
Halo, Max 1116,

我之前一路有睇另一topic.. 關於申請spn的.
因為我本身都係住元朗, 所以特別記得係囉.
我以為你bb入吾到, 入左啟思, 定st Lorriane 呀. 而家bb 搭校車返呀??

我bb 都係0810 bb. 我好想佢入spn.
...

面試時間各有不同,當時啟思同埋st Lorriane一早收咗我個女,交哂留位費,註埋冊先至收到SPN的取錄信

雖然SPN的中獎機會唔係太高,但唔嘗試就絕對無機會,係自動棄權囉 ~

預祝成功

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-20 23:53 發表

我又同妳分享o下丫:

今朝又有 KaHei 同學仔 Daddy 問我,點解見親 KaHei 都係咁好笑容o既呢 ?? 你o地係唔係有咩教佢 ??

老實講,根本就係 KaHei 自已鍾意返學、Enjoy 返學,所以先至可以成日笑容滿面,我o地又可以點教佢 ...

係呀 ~ 係發自內心的笑容
囡囡依家係屋企自己食飯都好"得戚"表達俾我地知 "我好叻架 ! 我可以自己食哂d飯架 "
問佢返學係唔係可以唱歌跳舞時,佢就會好開心答 "HAPPY !"
如果講到教的話,當然係老師教出來啦 ~

迪迪&彤彤媽媽  

你好 !  
不如你開一個有關 "大埔SPN" 嘅TOPIC跟大家分享啦 ~

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-28 22:51 發表

係 !!

唔係冇咩用,係冇得報,因為:

本校服務對象: 二歲至六歲之兒童為限 (只招收滿二歲而未足三歲之兒童)

唔該哂  kaheibaba

原帖由 happyshopping 於 09-8-28 14:27 發表
各位好呀... 我都係一個新手媽媽, 不過我都想早小小了解多d 入學資料, 因為我女女係200902 , 咁係咪係2011年先去報名呀 , 咁如果我2010年報左先, 係咪冇咩用呀 ??
我心儀既都會係聖保祿幼兒園, 我都會順其自然既心態 ...

返 playgp 對小朋友本身當然有幫助啦 ~ 可以多機會過群體生活同埋對陌生人及環境唔使咁驚青。無論考邊間幼稚園都順利d啦 !

原帖由 Hayliefong 於 09-8-28 21:30 發表
Hi Max...

Havent come for long time, thaks for ur advise, my daughter is Nov07, i will apply SPN2010, we are not 教徒 and no relatives studied before, can you share more interview skills to me please ...

都係平常心啦  面試時都要齊齊整整, 有禮貌就當然唔少得啦 !

女女返咗學已經3個星期了,雖然唔知道她在學校情況如何,但呢幾日我在家中已經察覺她有明顯的轉變。
首先係飲食方面,以前懶惰唔肯自己食飯,依賴工人姐姐餵食的她,現在已經自動自覺坐定定用餐具食嘢喇,仲唔需要用口水肩添 ~
玩過的玩具又會自行收拾,放回原處。
換好的鞋仔又懂得齊齊整整地放回鞋架。
由於是全日制的關係,需要在校午睡,從老師口中得知女女都瞓的得好啊 ! 仲叫我地唔使擔心添
老師不時打電話與我們家長聯絡,讓我們了解女女在校的情況,那就當然放心啦 ~~~~ 最重要都係女女肯聽老師的說話,學懂守規矩。 真係老師講一句好過我地講10句呀

大女返咗學差不多2個月了,回望她未返學果陣時,佢真係進步咗好多 ~ 真的很感謝學校啊  

12月學校舉辦的大型親子活動,大家會唔會參加呀 ???

原帖由 Kim08 於 09-10-8 11:56 發表
if揸車去spn, where can we park to bring our kids into the school?

Thanks!

如果停一陣落客果種,學校旁都有條巷仔可以停的。如果長時間的話,最近就要泊LEE GARDEN喇 ~

各位報咗名參加工作坊的家長們,記得今晚出席呀 !!
到時見

原帖由 katrinawg 於 09-10-18 16:26 發表
我小朋友而家4個月返緊幼兒中心 (0-2age)..
我都心儀佢2歲入讀此校..我見到e個topic忍唔住有d問題發問...!!因為對e間學校有d好奇...!!

我想問哩...家庭收入會唔會影響到個取錄?
我將係(下個月)一個全職媽媽..bb入讀 ...

申請表上只需填小朋友個人資料,父母職業,有無兄姊曾/現就讀本校,宗教背景及連同一張4R小朋友的個人生活照便可。完全無提過什麼家庭入息等要求。

SPN = 全日制幼兒園 (學費 $5XXX,學劵不通用的)

你亦無需擔心太多,唔係賣廣告,SPN確實是一間很好很好的學校,我個女有幸在此讀書,令我十萬個放心,請你也不要錯過呢個機會。

原帖由 ngbobo 於 09-10-29 23:44 發表
thanks for sharing, i would like to know if working mama has advantage of applying this school for their baby as it is full time nursery, will the school has preference of this? appreciated if current ...

我正是一位在職媽媽,依家囡囡讀緊N1,雖然校方簡章有提及 :
"本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園"
但 so far 我見到在職/全職媽媽的比例也差不多,都係果句啦 ~ 無人會估到/知道校方的收生標準,但無論如何,唔試就等於零機會。
‹ 上一主題|下一主題